dania mięsno - rybne

czwartek, 31 stycznia 2013

Dzisiaj przepis na dwusmakow± pizzę - na ostro i łagodnie, na czerwonym i białym sosie, dla męża i dla mnie.

CIASTO

Składniki:

2 szklanki m±ki 

opakowanie drożdży suchych

łyżeczka cukru 

pół łyżeczki soli 

2 łyżki oliwy 

200 ml mleka

Przygotowanie:

Z 50 ml ciepłego mleka, drożdży, cukru i 1 łyżeczki m±ki przygotować rozczyn. Odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce. Następnie m±kę, sól, mleko, oliwę i rozczyn poł±czyć ze sob± w misce i wyrobić na elastyczne ciasto. Jest ono do¶ć klej±ce, więc można podczas wyrabiania podsypywać je - od czasu do czasu - odrobin± m±ki. Z ciasta uformować kulę, posmarować j± oliw± i odstawić w ciepłe miejsce aby wyrosło. Najlepiej przykryć ¶ciereczk±. Ciasto powinno podwoić swoj± objęto¶ć, trwa to około godziny. Wyro¶nięte ciasto przełożyć na blat, chwile powyrabiać i podzielić na dwie czę¶ci. Uformować wałkiem 2 placki i położyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze a najlepiej na dwóch.

NIEBO:

200 ml ¶mietany 18%

mała cebula

2 z±bki czosnku

puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym

15 zielonych oliwek 

starty żółty ser 

oliwa

sól i pieprz

Przygotowanie:

Pokrojon± drobno cebulę i czosnek zeszklić na oliwie, zalać ¶mietan±, doprawić sol± i pieprzem. Dusić cało¶ć około 5 minut. Takim przygotowanym, wystudzonym sosem posmarować jeden z placków na pizze, dodać pokruszonego w palcach tuńczyka, oliwki i ser. Niebo w gębie!

PIEKŁO:

puszka pomidorów ( mog± być i całe i w kawałkach )

pół cebuli 

2 z±bki czosnku 

kilka plasterków szynki

papryczka chili 

papryka konserwowa

4 duże pieczarki

starty żółty ser

szczypta suszonej bazylii, oregano i tymianku 

oliwa

sól i pieprz

Przygotowanie:

Cebulę i czosnek zeszklić na oliwie, dodać lekko odci¶nięte pomidory i dusić do momentu aż większo¶ć płynu wyparuje. Na końcu doprawić sos sol±, pieprzem i ziołami suszonymi. Wystudzonym sosem posmarować pizzę, na sosie poukładać szynkę, pokrojone w plastry pieczarki, paprykę konserwow± i drobniutko posiekan± papryczk± chili ( można pół - według uznania ), posypać serem.

 

Obie pizze należy piec w temperaturze 220 stopni, około 20 minut. 

SMACZNEGO !

Tagi
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
copyright Dorota Rosner

Tworzone na tym blogu zdjęcia oraz przepisy kulinarne s± mojego autorstwa i podlegaj± ochronie prawnej. Kopiowanie wpisów bez mojej zgody jest naruszeniem art.17 oraz art.23 ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych.

kontakt: rosner.dorota@gmail.com