dania mięsno - rybne

czwartek, 31 stycznia 2013

Dzisiaj przepis na dwusmakową pizzę - na ostro i łagodnie, na czerwonym i białym sosie, dla męża i dla mnie.

CIASTO

Składniki:

2 szklanki mąki 

opakowanie drożdży suchych

łyżeczka cukru 

pół łyżeczki soli 

2 łyżki oliwy 

200 ml mleka

Przygotowanie:

Z 50 ml ciepłego mleka, drożdży, cukru i 1 łyżeczki mąki przygotować rozczyn. Odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce. Następnie mąkę, sól, mleko, oliwę i rozczyn połączyć ze sobą w misce i wyrobić na elastyczne ciasto. Jest ono dość klejące, więc można podczas wyrabiania podsypywać je - od czasu do czasu - odrobiną mąki. Z ciasta uformować kulę, posmarować ją oliwą i odstawić w ciepłe miejsce aby wyrosło. Najlepiej przykryć ściereczką. Ciasto powinno podwoić swoją objętość, trwa to około godziny. Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat, chwile powyrabiać i podzielić na dwie części. Uformować wałkiem 2 placki i położyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze a najlepiej na dwóch.

NIEBO:

200 ml śmietany 18%

mała cebula

2 ząbki czosnku

puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym

15 zielonych oliwek 

starty żółty ser 

oliwa

sól i pieprz

Przygotowanie:

Pokrojoną drobno cebulę i czosnek zeszklić na oliwie, zalać śmietaną, doprawić solą i pieprzem. Dusić całość około 5 minut. Takim przygotowanym, wystudzonym sosem posmarować jeden z placków na pizze, dodać pokruszonego w palcach tuńczyka, oliwki i ser. Niebo w gębie!

PIEKŁO:

puszka pomidorów ( mogą być i całe i w kawałkach )

pół cebuli 

2 ząbki czosnku 

kilka plasterków szynki

papryczka chili 

papryka konserwowa

4 duże pieczarki

starty żółty ser

szczypta suszonej bazylii, oregano i tymianku 

oliwa

sól i pieprz

Przygotowanie:

Cebulę i czosnek zeszklić na oliwie, dodać lekko odciśnięte pomidory i dusić do momentu aż większość płynu wyparuje. Na końcu doprawić sos solą, pieprzem i ziołami suszonymi. Wystudzonym sosem posmarować pizzę, na sosie poukładać szynkę, pokrojone w plastry pieczarki, paprykę konserwową i drobniutko posiekaną papryczką chili ( można pół - według uznania ), posypać serem.

 

Obie pizze należy piec w temperaturze 220 stopni, około 20 minut. 

SMACZNEGO !

Tagi
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
copyright Dorota Rosner

Tworzone na tym blogu zdjęcia oraz przepisy kulinarne są mojego autorstwa i podlegają ochronie prawnej. Kopiowanie wpisów bez mojej zgody jest naruszeniem art.17 oraz art.23 ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych.

kontakt: rosner.dorota@gmail.com