dania z ryb

sobota, 11 maja 2013

Kolejna propozycja na podanie ziemniaków, tym razem z nadzieniem tuńczykowym. To danie wymaga trochę czasu, ale warto go poświęcić dla smaku zapieczonych pod rybną pierzynką ziemniaków, z dodatkiem serów i młodej cebulki. Zjedliśmy je z mężem bez dodatków, ale można urozmaicić taki obiad jakąś pyszną sałatą. Proporcje, które podaje wystarczą spokojnie na nakarmienie 4 osób.

Składniki:

10 sporych ziemniaków

puszka tuńczyka w kawałkach, w sosie własnym

pół pęczka cebulki dymki

1 jajo

4 łyżki startej mozzarelli

2 łyżki startego parmezanu

szczypta soli i pieprzu

Przygotowanie:

Ziemniaki wyszorować, osuszyć i przeciąć wzdłuż na 2 połówki. Piekarnik nastawić na 200 stopni. Ziemniaki ułożyć na blasze skórką do dołu i piec około 45 minut, aż zmiękną. Z upieczonych i lekko ostudzonych ziemniaków wydrążyć łyżeczką miąższ, pozostawiając przy skórce jego centymetrową warstwę.

W misce wymieszać odcedzonego tuńczyka, poszatkowaną dymkę, jajo, przyprawy, mozzarellę oraz rozgnieciony widelcem miąższ z upieczonych ziemniaków. Wszystko dokładnie wymieszać i taką masą nafaszerować ziemniaki, wierzch posypując parmezanem. Ponownie wstawić do piekarnika na 15 minut.

Życzę smacznego.

środa, 01 maja 2013

Eh żeby ta rybka z dzisiejszego obiadu potrafiła spełnić moje trzy życzenia...;) Chociaż przyznam szczerze, że jedno spełniła - zjedliśmy z mężem pyszny obiad!

Miałam, zwykłą niespecjalnie wartościową tilapię, ale następnym razem zatopię w takim kukurydziano-piwnym, żółtym cieście dorsza, bo pod ciastem ryba doskonale zachowuje swoją strukturę, jest sprężysta i zwarta, ale delikatna w smaku.

Składniki:

6 filetów z ryby (u mnie tilapia - polecam dorsza)

szklanka mąki kukurydzianej

szklanka jasnego piwa

sól i pieprz

3 łyżki mąki pszennej

olej do głębokiego smażenia (na dużą, głębszą patelnię wystarczy 0,5l oleju)

Przygotowanie:

Mąkę kukurydzianą wymieszać z 3/4 szklanki piwa, doprawić do smaku. Odstawić ciasto na 15 minut, wtedy ciasto zgęstnieje. Powinno mieć konsystencję śmietany - jeśli będzie zbyt gęste, należy dodać resztę piwa. Filety umyć, osuszyć na ręczniku papierowym. Rozgrzać olej na patelni. Filety obtaczać najpierw w mące, potem w cieście kukurydzianym i wkładać na gorący olej. Smażyć po kilka minut z każdej strony. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu.

Podałam rybę z młodymi kartofelkami i mizerią.

Smacznego!

środa, 16 stycznia 2013

Krzyś to mój kolega, z pracowni elektrycznej :) i najwidoczniej talent do gotowania ma, bo podał mi przepis na pyszną rybę, za co mu jestem wdzięczna. Mąż zachwycony, ja wychwalona.

Ryba wygląda tak:

a smakuje o niebo lepiej niż wygląda  :)

Składniki:

kilogram filetów mrożonych z dowolnej ryby ( przećwiczyłam solę i flądrę - wolę solę )

1 por - biała część

2 łyżki masła

200 ml śmietany 30 %

serek topiony ementaler lub gouda

30 dag sera żółtego

sok z połówki cytryny

sól i pieprz

Przygotowanie:

Filety wcześniej rozmrozić i odcisnąć wodę na ręczniku papierowym. Rybę posolić, popieprzyć i skropić sokiem z cytryny. Por pokroić w pół-krążki i udusić na łyżce masła, pilnując aby por się nie zrumienił a tylko udusił. Miękki por zalać śmietaną i zostawić do zagotowania. Serek topiony pokroić w kostkę, połowę sera żółtego zetrzeć na tarce. Sery dodać do śmietany i pora, i mieszając doprowadzić do ich rozpuszczenia. Przyprawić szczyptą soli i pieprzu. Odstawić. Każdy filet pokroić na 2 lub 3 kawałki i ułożyć rybę w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym. Drugą połowę sera żółtego również zetrzeć i posypać nim wierzch zapiekanki. Piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ( z termoobiegiem ).

Do ryby polecam frytki pieczone, razem z rybą, w piekarniku.

Składniki:

kilogram ziemniaków

pół łyżeczki soli

łyżeczka słodkiej papryki w proszku

2 łyżki oleju

Przygotowanie:

Ziemniaki obrać i pokroić w grube słupki. Wymieszać w misce z olejem i przyprawami. Rozłożyć na dużej blaszce, tak żeby frytki leżały obok siebie a nie na sobie :) Piec 30 minut w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem.

Najlepiej piec rybę razem z frytkami ( oszczędność energii) więc polecam przygotować je zanim się zacznie robić sos do ryby.

 Smacznego !!!

wtorek, 04 grudnia 2012

Kolejny szybki obiad. Przychodzę do domu i w pół godziny mam gotowe pyszne, sycące danie. Dla tych, co lubią tuńczyka i włoską kuchnię, idealne.

Składniki:

makaron pełnoziarnisty wstążki ( może być pszenny )

puszka krojonych pomidorów

puszka tuńczyka w kawałkach, w oleju

cebula

3 ząbki czosnku

3 łyżki śmietany 30% opcjonalnie

łyżka oliwy lub oleju

łyżeczka papryki słodkiej

suszona bazylia

sól i pieprz

 

Przygotowanie:

Makaron gotujemy według wskazówek na opakowaniu. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na oliwie. Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do cebuli a następnie odciśniętego z oleju tuńczyka. Smażymy całość około 2 minut. Całą puszkę pomidorów, wraz z zalewą, wylewamy na patelnię i doprawiamy papryką, bazylią, pieprzem. Ja do sosu nie dodaję soli, gdyż sól zawarta w tuńczyku mi wystarcza. Na koniec dodajemy śmietanę, albo i nie. Sos zostawiamy na gazie jeszcze parę minut po czym mieszamy go z ugotowanym makaronem.

 

 

Tagi
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
copyright Dorota Rosner

Tworzone na tym blogu zdjęcia oraz przepisy kulinarne są mojego autorstwa i podlegają ochronie prawnej. Kopiowanie wpisów bez mojej zgody jest naruszeniem art.17 oraz art.23 ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych.

kontakt: rosner.dorota@gmail.com