przekąski

piątek, 05 kwietnia 2013

Gdyby znalazł się chętny, aby robić mi takie bułeczki codziennie - innych bym nie jadła nigdy więcej. Pyszne, maślane, czosnkowe, ziołowe, chrupiące, z ciągnącym się serem, cieplutkie - lepsze już nie mogą być. Zapewniam.

Składniki:

2 bułki pszenne

masło

ser mozzarella tarty 

szczypiorek

2 ząbki czosnku

oregano

bazylia

sól i pieprz

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Czosnek pokroić drobno i rozetrzeć z solą na pastę. Szczypiorek poszatkować. Bułki naciąć nożem do pieczywa, na głębokość około 3 centymetrów, w kratkę, tak aby nie przeciąć spodu bułki. Między :kostki: wetrzeć czosnek z solą, ziołami i pieprzem, powtykać kawałki masła i sera.  Wstawić do piekarnika na około 10 minut - bułki mają być rumiane a ser rozpuszczony.

 FANTASTYCZNE JEDZENIE :) 

czwartek, 07 lutego 2013

Oo jaka jestem dumna z moich róż ! Koronkowa robota, ale efekt tak bardzo miły dla oka.

Składniki:

płat ciasta francuskiego

3 małe cukinie

sól i pieprz

masło do posmarowania blachy

Przygotowanie.

Ciasto francuskie odwinąć z papieru i ponownie zwinąć w rulon. Pokroić roladkę na 2 cm części. Cukinię pokroić na bardzo cienkie plasterki - ja pomogłam sobie obieraczką. Na rozwiniętym pasku ciasta francuskiego układać "na zakładkę" plasterki cukinii, posolić i popieprzyć a następnie powoli zwijać róże. Do pieczenia najlepiej użyć wysmarowanej masłem blaszki na muffinki ustawionej na najniższej półce piekarnika.

 

 

Róże piec tak jak podaje przepis na opakowaniu ciasta francuskiego, ale polecam sprawdzać często stan różyczek bo niestety plasterki cukinii będą się szybko przypiekać.

Takimi różami można udekorować stół na przyjęcie - będą cieszyły oko, a można podać je jako przystawkę.

poniedziałek, 07 stycznia 2013

To danie na pewno pozostanie ze mną. Pyszne, kruche, chrupiące pierożki z dowolnym nadzieniem. Robiłam je pierwszy raz w życiu i wyszły idealne, bo też przygotowanie ich nie jest skomplikowane. Z podanej poniżej porcji wychodzą 24 pierogi. Pochłonęliśmy je z mężem na raz. Najlepiej smakują na ciepło, ale zimnym też nic nie brakuje.

Jak przeczytałam w Wikipedii SAMOSA to danie kuchni indyjskiej. Mój farsz był zatem bogato doprawiony. Następnym razem zrobię po polsku - z pieczarkami i mięsem.

Ach zapomniałabym ! Przygotowałam sobie do tych samosów dip pomidorowy. Przepis na niego w kolejnym wpisie umieszczę. Może jeszcze dziś.

Składniki na ciasto:

2 szklanki mąki

2 łyżki oleju

3/4 szklanki ciepłej wody

pół łyżeczki soli

szklanka oleju do smażenia

Przygotowanie:

Z podanych składników należy zagnieść ciasto jak na pierogi. Ostrzegam, że trochę siły trzeba do tego użyć, bo ciasto jest mało elastyczne i dość twarde. Po wyrobieniu dzielimy ciasto na 12 równych porcji i rozwałkowujemy na bardzo cieniutkie, okrągłe placuszki. Każdy placek przecinamy na pół. Na połówce połówki placka :) kładziemy około łyżeczki farszu (musi być zimny !), smarujemy brzeg wodą  i zlepiamy w palcach. Ja sobie pomogłam babcinym radełkiem, żeby były ładniejsze. 

Pierożki smażymy na bardzo gorącym oleju. Ja smażyłam je na patelni i samosy nie pływały w oleju. Przewracałam na drugą stronę, gdy jedna się już zrumieniła. Usmażone odsączyłam na ręczniku papierowym.

Składniki na farsz:

słoik mieszanki warzywnej ( jak na zdjęciu )

cebula

1 łyżka oleju

2 ząbki czosnku

kolendra w proszku

słodka papryka w proszku

kurkuma

pieprz

sól

Przygotowanie:

Cebulę i czosnek kroimy w drobną kosteczkę i przesmażamy na oleju. Mieszankę warzywną odcedzamy z zalewy i dodajemy do cebuli i czosnku. Przyprawiamy według uznania - proponuję jednak sypnąć większą ilość pieprzu, żeby było dość pikantnie. Dusimy wszystko 2 minuty, żeby smaki się połączyły. Odstawiamy do wystygnięcia.

Gorąco polecam - na przystawkę, na przekąskę imprezową, na obiad. SAMOSY dobre na wszystko !

czwartek, 15 listopada 2012

Pomysł na tą lekką przekąskę przyniósł mi mój mąż. Jadł podobną w jakimś hotelu, opowiedział, a ja zrealizowałam i byłam zadowolona :)

 

Składniki:

opakowanie ciasta francuskiego

2 pomidory

4 łyżki musztardy francuskiej

odrobina szczypiorku

Przygotowanie:

Ciasto pokroić w kwadraty, pomidory w cienkie plastry. Każdy kwadrat posmarować musztardą i ułożyć na tym pomidora.

Piec według wskazówek na opakowaniu ciasta ( różni producenci, różnie zalecają ).

Doskonała przekąska na imprezę.

Voila !!!

 



Tagi
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
copyright Dorota Rosner

Tworzone na tym blogu zdjęcia oraz przepisy kulinarne są mojego autorstwa i podlegają ochronie prawnej. Kopiowanie wpisów bez mojej zgody jest naruszeniem art.17 oraz art.23 ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych.

kontakt: rosner.dorota@gmail.com