sosy i dipy

sobota, 02 lutego 2013

Guacamole to dip na bazie awokado. Kto nie lubi tego specyficznego, tłustawego, orzechowego owocu, ten zapewne nie polubi również takiego sosu. Ja awokado lubię i czasem jem je nawet jedynie lekko oprószone solą. Niestety trafić na naprawdę dobre awokado w naszych supermarketach jest bardzo trudno. Albo są zbyt twarde czyli za wcześnie zerwane i nawet kiedy dojrzeją, nie smakują dobrze, albo mają brązowe plamy na skórce, które niestety psują również miąższ, albo są łykowate. Jednak jeśli trafić na miękkie, zieleniutkie, pachnące i wręcz kremowe awokado można zachwycać się jego smakiem.

Składniki:

1 awokado

1 pomidor

kilka listków pietruszki

szczypiorek

sól i pieprz

łyżeczka soku z cytryny

oliwa z oliwek (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Wszystkie składniki drobno posiekać lub zmielić w malakserze. Można dodać odrobinę oliwy z oliwek. Przełożyć do miseczki. Aby sos nie ściemniał do miseczki włożyć pestkę z awokado.

Pycha !

poniedziałek, 07 stycznia 2013

Tak jak obiecałam w poprzednim wpisie podaje przepis na dip pomidorowy - polecam do samosów.

Składniki:

10 słodkich pomidorków koktajlowych

łyżka koncentratu pomidorowego

pół małej cebuli

1 ząbek czosnku

pęczek natki pietruszki

Przygotowanie:

Obraną cebulę i czosnek, listki pietruszki, koncentrat pomidorowy, przekrojone na pół pomidorki wrzucamy do blendera, doprawiamy solą i pieprzem, robimy bzzzzzzzzzzzt i gotowe :D

Dip jest bardzo aromatyczny i idealny dla fanów pomidorów. Można w nim maczać wszystko - poczynając od chipsów na kurczaku skończywszy. Mój ulubiony.

Tagi
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
copyright Dorota Rosner

Tworzone na tym blogu zdjęcia oraz przepisy kulinarne są mojego autorstwa i podlegają ochronie prawnej. Kopiowanie wpisów bez mojej zgody jest naruszeniem art.17 oraz art.23 ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych.

kontakt: rosner.dorota@gmail.com