śniadania

niedziela, 12 maja 2013

Wczoraj robiłam omlet biszkoptowy i był pyszny. Jako dodatek była sałatka z ogórka, pomidora i fety. Tak mi zasmakowało, że dziś znów omlet na śniadanie :) Tym razem z cukinią, jednym z moich ulubionych warzyw.

Składniki:

1 mała cukinia

10 plasterków białej części pora

2 jaja

łyżka mąki

2 łyżki oleju

sól i pieprz

(dodatkowo ser feta i pomidor)

Przygotowanie:

Cukinię pokroić w cienkie plasterki, i podsmażyć razem z porem na rozgrzanym oleju. Białka oddzielić od żółtek. Do żółtek wmieszać łyżkę mąki. Białka posolić i ubić na sztywno. Dodać żółtka do białek i dobrze wymieszać (można mikserem). Krążki cukinii w miarę równomiernie rozłożyć na całej powierzchni patelni i zalać masą jajeczną. Po 2-3 minutach, kiedy omlet przestanie przywierać do patelni, przykryć go dużym talerzem, odwrócić patelnię, tak aby omlet znalazł się na talerzu cukinią do góry i delikatni zsunąć go na patelnię. Posypać pieprzem. Podsmażyć kolejne 2 minuty.

Gotowe!

12:48, polperfekcyjna , śniadania
Link Komentarze (1) »
środa, 24 kwietnia 2013

Przygotowałam lunchboxy na jutro do pracy dla siebie i męża. Mój prezentuję poniżej. Męża pudełeczko jest wypełnione kurczakiem wędzonym, fetą, jajami i porcją orzechów. W moim lunchboxie znajduje się sałatka, która łączy w sobie smaki słodki i słony, co zarazem jest porcją witamin i białek tak potrzebnych, aby najeść się lekko, ale wartościowo i wypełnić żołądek na pół dnia.

Składniki:

3 połówki brzoskwiń z puszki

2 jabłka

sok z cytryny

2 łyżki mieszanki ziaren i orzechów (jak ją zrobić ? - klik)

10 kosteczek sera feta (lub fetopodobnego)

Przygotowanie:

Jabłko obrać i skropić sokiem z cytryny. Pokroić na ósemki tak samo jak brzoskwinie. Ułożyć na talerzu lub w pudełku śniadaniowym. Poukładać na tym kostki fety i posypać ziarenkami.

Warto dodać do takiego zestawu śniadaniowego jajko ugotowane na twardo. Dla upiększenia całości uformowałam jaja w rybkę i samochodzik, w specjalnych formach, które dostałam od Oli. Dzięki Ola :)

Jajka gotuje się na twardo i obrane umieszcza się w foremkach na 2-3 minut i mamy piękne, wesołe jajka.

 SMACZNEGO :)

Sałatkowe szaleństwo!

niedziela, 21 kwietnia 2013

Takie śniadanie to żadna filozofia. Podsmażamy kiełbaski różnej maści, dorzucamy pomidory i młody szpinak i odrobinę pieprzu a na koniec wbijamy 2 jaja. Szybko, sprawnie i skutecznie bo ma się żołądek pełen do samego, późnego nawet, obiadu. Taka porcja z pieczywem starcza dla dwojga.

Proste dania są najpyszniejsze!

SMACZNEGO.

czwartek, 04 kwietnia 2013

Nie lubię słodkich płatków śniadaniowych, nie lubię muesli, nie lubię mieszanek śniadaniowych z dodatkiem miodu, cukru, rodzynek itp., ale lubię orzechy, sezam, słonecznik, pestki z dyni, siemię lniane - najlepiej smakują uprażone, więc warto zrobić sobie zapas i zamknąć w szczelnym słoiku.Dziś ukręciłam twarożek z tymi cudownymi ziarenkami, z dodatkiem pikantnych przypraw aby śniadanie "dało kopa" na resztę dnia.

Mieszanka ziaren:

garść orzechów laskowych

garść pestek z dyni

garść ziaren słonecznika (ja pominęłam ze względu na alergię M.)

2 łyżki sezamu

2 łyżki siemienia lnianego

Wszystkie ziarna i orzechy uprażyć na suchej patelni, na średnim ogniu - trwa to około 5 minut - ziarna i orzechy mają wypełnić aromatem kuchnię, delikatni się zrumienić. Ważne, aby w trakcie prażenia ziarna były często  mieszane. Gorące zdjąć z patelni na papier, szczelnie zawinąć i lekko potłuc, żeby orzechy były w mniejszych kawałkach. Ostudzone przesypać do słoika i szczelnie zamknąć.

 

Twarożek z ziarnami:

200 gram serka kanapkowego np. Hochland

pół łyżeczki papryki słodkiej w proszku

szczypta chili, soli i pieprzu

Wymieszać twarożek z przyprawami i mieszanką ziaren.

 

Mnie najlepiej smakuje taki twarożek rozsmarowany na ciemnym pieczywie, podany z rzodkiewką i ogórkiem małosolnym.

Szybkie, pyszne i bardzo zdrowe śniadanie.

 

 



Kanapki, kanapeczki!

sobota, 16 lutego 2013

Może się ktoś skusi, na niedzielne śniadanie przygotować taką kolorową, urozmaicającą zimowe menu pastę?

Składniki:

200 gram twarożku naturalnego

pół papryki konserwowej

5 plasterków szynki

pół pęczka szczypiorku

sól i pieprz

Przygotowanie:

Szynkę i paprykę pokroić w bardzo drobną kostkę, szczypiorek poszatkować. Wymieszać wszystko z przyprawami i serkiem. Gotowe :)

Pasty i smarowidła

niedziela, 06 stycznia 2013

Podam Wam za chwilę prosty przepis na efektowne śniadanie. Dzisiaj wypróbowałam ten pomysł i byliśmy z mężem baaardzo zadowoleni. Ciepłe śniadanie w niedzielny poranek, z jajkami w roli głównej, to u nas tradycja już. Żeby nie było nudno ciągle szukam inspiracji na kulinarne celebrowanie tejże tradycji.

Do tego przepisu będzie potrzebna forma do muffinek - najlepiej, żeby miała głębokie, jak najgłębsze "kubeczki" wtedy będzie można zmieścić w nich wiele pyszności.

Składniki:

6 jaj

6 plasterków szynki

6 plasterków sera żółtego

3 kromki chleba

łyżka masła

Przygotowanie:

W pierwsze kolejności smarujemy foremki do muffinek masłem - bardzo dokładnie i dość grubo. Z chleba wycinamy 6 krążków ( u mnie kwadraty - bo łatwiej :)). Układamy chleb na dnie foremek.

Szynkę i ser kroimy w pasy o szerokości ok 3 cm. Układamy je na przemian na chlebie, dociskając całość do dna - ja ułożyłam w każdej foremce po 2 paski szynki i po 2 paski sera. Na górę wbijamy delikatnie jajo.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, z termoobiegiem, na 15 minut.

Aby wyjąć z formy jajka należy okroić je nożem, podważyć i przenieść całości na talerz  za pomocą łyżki.

Jeśli posiadacie głębsze od moich foremki proponuję dodać jeszcze na szynkę i ser pieczarki przesmażone lub czerwoną fasolę z puszki lub może po plasterku pomidora.

Smacznej niedzieli :)

10:43, polperfekcyjna , śniadania
Link Komentarze (1) »
sobota, 24 listopada 2012

Składniki:

2 białe rzepy

pół opakowania serka "Twój smak" chrzanowego

2 łyżki majonezu

szczypiorek

łyżeczka soku z cytryny

sól i pieprz

Przygotowanie:

Rzepę zetrzeć na tarce do jarzyn, posypać solą i ostawić na kilka minut. Szczypiorek posiekać. Odcisnąć wodę z rzepy, dodać serek, majonez, szczypiorek, sok z cytryny oraz pieprz. Wymieszać widelcem.

niedziela, 18 listopada 2012

Bardzo proste i smaczne śniadanie. Smaczne, efektowne, pożywne, szybkie.

Składniki:

1 czerwona papryka

2 jajka

1 bułka pszenna

łyżka masła

łyżka oleju

ząbek czosnku

sól i pieprz

Przygotowanie:

Bułkę pokroić w małe kromeczki, tłuszcz rozgrzać na patelni. Z papryki wykroić dwa 1,5 cm plastry i usmażyć z jednej strony, po czym obrócić i wbić do każdego plastra po jednym jajku ( delikatnie, żeby jajko się nie rozlało ). Bułkę ułożyć na patelni i piec z obu stron razem z jajkami i papryką. Ścięte jajka w papryce wyłożyć na talerz i doprawić solą i pieprzem. Grzanki natrzeć z obu stron przekrojonym czosnkiem.

Z sokiem pomarańczowym, idealne śniadanie na niedzielny poranek  :)

 

 
1 , 2
Tagi
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
copyright Dorota Rosner

Tworzone na tym blogu zdjęcia oraz przepisy kulinarne są mojego autorstwa i podlegają ochronie prawnej. Kopiowanie wpisów bez mojej zgody jest naruszeniem art.17 oraz art.23 ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych.

kontakt: rosner.dorota@gmail.com