desery

niedziela, 12 maja 2013

O wspaniałości tego włoskiego deseru chyba nikomu nie trzeba opowiadać - jaki pyszny jest, każdy wie. Kto nie wie, musi się koniecznie przekonać, bo jest jedyny w swoim rodzaju. Moją kropeczką nad "i" w tej wersji deseru jest "Advocat". Zamieniłam amaretto na ten właśnie kremowy alkohol i wyszło bardzo, bardzo, bardzo smacznie.

Porcja na 4 szklaneczki

Składniki:

250 gram serka mascarpone

2 duże żółtka lub 3 małe

100 gram śmietany 30%

5 łyżek drobnego cukru

około 12 biszkoptów podłużnych

mała filiżanka zimnego espresso

50 ml likieru "Advocat"

2łyżki kakao

Przygotowanie:

Żółtka zmiksować z cukrem na gładką, puszystą masę. Dodać mascarpone, dobrze wymieszać. Śmietaną ubić na sztywno i delikatnie wmieszać ją do masy serowej (koniecznie łyżką, nie mikserem). Teraz należy naprzemiennie układać w szklaneczkach nasączone kawą biszkopty i krem. Wyjdą 3 warstwy biszkoptów i kremu. Wierzch deseru polewamy likierem i posypujemy przesianym kakao.

Mąż zjadł 2 za jednym zamachem, bo nie mógł się powstrzymać :) Czy trzeba dodać coś więcej... ?

 

niedziela, 28 kwietnia 2013

Przepis na te wafelki pochodzi z bloga "Kuchnia domowa Ani". Z chęcią go wypróbowałam bo jest bardzo prosty i mało czasochłonny a mleko w proszku, które króluje w tym przepisie, przywołało wspomnienia z dzieciństwa :) Wafle są rzeczywiście mleczne, dość słodkie, chodź i tak zmniejszyłam ilość cukru z 1,5 szklanki na 1 szklankę. Dodałam też kakao do dwóch warstw, aby troszkę wzbogacić smaki. Pyszności!

Składniki:

margaryna KASIA

szklanka cukru

1/3 szklanki mleka

1,5 szklanki mleka w proszku

2 łyżki kakao

5 sztuk wafli

Przygotowanie:

Rozpuścić w garnuszku margarynę z mlekiem i cukrem. Masa musi być jednolita. Odstawić do ostygnięcia. Mikser ustawić na najniższe obroty i zmiksować masę z mlekiem w proszku. Dwa wafle posmarować mlecznym kremem a do pozostałego wmiksować kakao. Posmarować kolejne dwa wafle i ułożyć na przemian : kakaowy, mleczny, mleczny, kakaowy i ostatni suchy. Włożyć do lodówki na 2 godziny.

Życzę smacznego!

wtorek, 23 kwietnia 2013

Ten serniczek wykonałam z przepisu Dorotuś (mojewypieki.pl). Okazało się że właściwie to nie sernik a taka puszysta, przyjemnie tłuściutka i słodka pianka. Bez owoców mdła, ale z owocami bardo dobra. Ostrzegam, że czekolada Milka nie jest dobrym wyborem jako składnik tego deseru. Poszukajcie lepszej.

Dodałam do deseru sałatkę  kiwi i brzoskwiń z puszki, skropionych sokiem  cytryny i wymieszanych z 1 łyżeczką cukru pudru.

 

Składniki:

500 g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie

300 g białej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej

150 ml śmietany kremówki (36%)

1 łyżka żelatyny rozpuszczona w minimalnej ilości wrzącej wody

Przygotowanie:

Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej (metalową miskę postawić na garnku z gotującą się wodą) i ostudzoną zmiksować z twarogiem, powoli wlewając rozpuszczoną w 6 łyżkach wrzącej wody żelatyną - również ostudzoną. W osobnym naczyniu ubić śmietanę kremówkę, delikatnie wmieszać do masy serowej.

Tortownicę o średnicy 18 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać masę i wstawić do lodówki na całą noc. Podawać koniecznie z owocami !

 Życzę smacznego :)

 

niedziela, 14 kwietnia 2013

Pierwszy raz robiłam samodzielnie budyń i muszę przyznać, że jest bardzo łatwy w wykonaniu, nie zawiera sztucznych dodatków, jest smaczniejszy niż ten z paczki i można go dowolnie aromatyzować. Ja zrobiłam budyń z cynamonem, bo bardzo lubię tą przyprawę. Nie zawiodłam się - budyń rewelacja!

Składniki:

3 żółtka

pół litra mleka

1 łyżka masła

2,5 łyżki cukru

2 łyżki mąki ziemniaczanej

pół łyżeczki cynamonu

kakao do posypania i orzechy do dekoracji

Przygotowanie:

1,5 szklanki mleka zagotować z masłem, cukrem i cynamonem. Żółtka utrzeć z pozostałym mlekiem i mąką ziemniaczana mikserem. Do gotującego się  mleka wlać masę jajeczną, zmniejszyć płomień do minimum i stale mieszając doprowadzić do zagotowania. Budyń przelać do pucharków i oprószyć kakao. 

SMACZNEGO!

 

czwartek, 11 kwietnia 2013

Może to nie jest deser z wielka inwencją, ale uwiódł mnie swoimi kolorami. Chmurki z bitej śmietany na galaretkowym, błękitnym niebie... Frajda dla dzieciaków!

Składniki:

2 galaretki "Wodzisław" szafirowa i niebieska

200 ml śmietany 30%

łyżka cukru pudru

kilka truskawek

Przygotowanie:

Galaretki przygotować według wskazówek na opakowaniu - w dwóch naczyniach. Po stężeniu należy je rozdrobnić np. widelcem. Ubić śmietanę z cukrem pudrem. W szklankach układać na przemian galaretki i śmietanę, udekorować truskawkami.

SMACZNEGO!

Przywołujemy wiosnę!!!



niedziela, 20 stycznia 2013

Mmm pyszności ! Prosty deserek na niedzielę. Dużo witamin, trochę słodkości i błyskawiczne przygotowanie. Zachwycił mnie i rzucił na kolana. Szczególnie cenny, gdy zima za oknem, a w sklepach brak pysznych, polskich owoców.

Składniki na 2 porcje:

200 ml śmietanki 30%

2 kiwi

1 banan

pół cytryny

śmietan fix

4 łyżeczki cukru

Przygotowanie:

Miąższ z kiwi wydrążyć łyżeczką i zblendować  z 2 łyżeczkami cukru. Banana pokroić na krążki i skropić sokiem z cytryny. Śmietanę lekko ubić, dodać cukier i śmietan fix, jeszcze chwilę ubijać, aż będzie sztywna.

Banany poukładać na dnie pucharka, przykryć musem z kiwi i udekorować bitą śmietaną. Można przechowywać w lodówce kilka godzin. Jeśli deser ma być zjedzony zaraz po przygotowaniu dodatek śmietan fixu jest zbędny.

Gwarantuję, że będziecie zadowoleni !

 

 

Tagi
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
copyright Dorota Rosner

Tworzone na tym blogu zdjęcia oraz przepisy kulinarne są mojego autorstwa i podlegają ochronie prawnej. Kopiowanie wpisów bez mojej zgody jest naruszeniem art.17 oraz art.23 ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych.

kontakt: rosner.dorota@gmail.com