piątek, 22 marca 2013

Na szybki obiad lub sycące śniadanie sprawdzi się na pewno upieczony z czosnkiem, półpłynny, gorący ser podany z ulubionym gatunkiem chleba lub bagietką. Taka francusko-wiejska wariacja komponuje się z czerwonym, wytrawnym winem. Ja podałam dzisiaj ser z sałatą polaną winegretem a do tego jeszcze szynka parmeńska. Po takim posiłku zgodnie stwierdziliśmy z mężem, że proste jedzenie jest jednak najsmaczniejsze.

Składniki:

ser camembert (duży krążek lub 2 standardowe na 2 osoby - polecam French Camembert lub La Duchesse Camembert z Netto)

4 ząbki czosnku

Przygotowanie:

Ser odwinąć z papierka i przełożyć do drewnianego koszyczka, w którym go kupiliśmy lub do uformowanego koszyczka z folii aluminiowej. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Czosnek obrać i ząbki pokroić wzdłuż na "zapałki". Ponakłuwać ser czosnkiem i wstawić do pieca na 15 minut. Gorącym serem smarować chleb.

Delektujcie się!



niedziela, 17 marca 2013

Często gotuję na 2 dni. Robię wtedy coś pożywnego, sycącego, żeby można było obiad zamknąć w jednym garnku. Zupa gulaszowa to idealny sposób na załatwienie takiej sprawy. Jest naprawdę bardzo smaczna, zdrowa, wiele w niej warzyw i mnóstwo smaku. Grzeje brzuch jak szalik szyję :)

Składniki:

4 ziemniaki

duży por

2 czerwone papryki

puszka czerwonej fasoli

pół szklanki przecieru pomidorowego

40 dag kiełbasy (można dodać też resztki wędlin czy boczek)

2 litry bulionu wołowego

2 łyżki oleju

śmietana 12% do dekoracji

1 łyżka słodkiej papryki mielonej

1 łyżeczka ziół prowansalskich

sól

pieprz

Przygotowanie:

Ziemniaki obrać, pokroić w kosteczkę i smażyć na patelni z rozgrzanym olejem aż złapią kolor. Łyżką cedzakową przerzucić kartofle do gotującego się bulionu. Kiełbasę pokroić w kostkę i podsmażyć na tej samej patelni co ziemniaki a następnie przełożyć do garnka z zupą. Por umyć, pokroić w pół-krążki a paprykę w kostkę, i tak jak poprzednie składniki, podsmażyć i dodać do zupy. Gdy ziemniaki będą miękkie wlać przecier pomidorowy, i dodać czerwoną fasolę ( plus 5 łyżek zalewy, w której była fasola) i wszystkie przyprawy. Gotować całość około 15 minut. Podawać z łyżką kwaśnej śmietany.

 

 BARDZO SMACZNEGO :)

Podzielę się dziś świetnym przepisem na pyszną tartę z moich ulubionych warzyw: groszku, fasolki, cukinii i brokułów. Chlorofilowe szaleństwo plus chrupiące ciasto i beszamel. Na samą myśl cieknie mi ślinka, choć przyznam, że jestem świeżo po sporej porcji tego specjału :)

Składniki:

ciasto francuskie

mały brokuł

pół szklanki fasolki szparagowej ( u mnie mrożona )

pół szklanki groszku koniecznie mrożonego

mała cukinia

łyżka masła

2 łyżki mąki

1,5 szklanki mleka

10 dag sera żółtego

gałka muszkatołowa

sól i pieprz

Przygotowanie:

Naczynie do tarty wyłożyć ciastem francuskim, nadmiar na bokach odkroić a całość ponakłuwać widelcem. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni i wstawić do niego ciasto na około 15 minut - musi się zrumienić. Podczas pieczenia zblanszować fasolkę, groszek i brokuł czyli wrzucić warzywa do osolonego wrzątku i od momentu ponownego zagotowania wody gotować je na małym ogniu przez około 10 minut. Odcedzić i odstawić do schłodzenia. Ciasto wyjąć z piekarnika i jeśli "napuchło" delikatnie spłaszczyć je np. czystą ściereczką. Ze skrawków ciasta, które pozostały po obkrojeniu rantów naczynia do tarty, wyciąć nożykiem dekoracje np. listeczki. 

Sos:

Ser żółty zetrzeć na tarce. W rondelku rozpuścić masło, dodać mąkę i wymieszać. Zalać mlekiem i czekać do zagotowania bardzo często mieszając, żeby pozbyć się wszystkich grudek. Ser dodać do sosu i mieszać aż się rozpuści. Przyprawić pieprzem, gałką muszkatołową i odrobiną soli.

Cukinię pokroić w kostkę. Na ciasto wyłożyć mieszankę warzyw i zalać je sosem beszamelowym. Wierzch tarty udekorować ciastem francuskim. Ponownie wstawić ciasto do piekarnika na kolejne 15 minut. Można wydłużyć czas pieczenia, jeśli ciasto nie będzie odpowiednio zrumienione.

 PYCHA !!!



 

sobota, 16 marca 2013

Dzisiaj rozpoczęła się pierwsza akcja kulinarna mojego pomysłu na durszlak.pl :) Można tam uzyskać więcej informacji o akcji i zgłaszać do niej swoje przepisy. Mam nadzieję na zebranie wielu pomysłów kulinarnych pod hasłem:

WOLĘ CZERWONĄ FASOLĘ !

Zapraszam wszystkich chętnych do podzielania się swoimi przepisami na dania z czerwonej fasoli w roli głównej.

Od dawna "chodzi za mną" smarowidło z tejże, ale nie znalazłam odpowiedniego przepisu, może jakaś zupa, jakiś placek... Pomóżcie!

Dla mnie wielką frajdą będzie przy okazji moderowania przeglądać Wasze blogi i poznawać Was przez pryzmat kuchni jaką proponujecie :))

ZAPRASZAM SERDECZNIE!!!

   OTO BANER MOJEJ AKCJI:
 



niedziela, 10 marca 2013

Kremowe zupy chyba każdy kocha. Dzisiaj wersja z cukinią. Kto lubi to warzywo na pewno będzie zadowolony. Polecam taka zupę również osobom, które muszą jeść lekkostrawnie.

 

Składniki:

2 cukinie

mała pietruszka w korzeniu

kawałek selera

2 średnie ziemniaki

200 ml mleka

łyżka oleju

500 ml bulionu drobiowego

sól i pieprz

Przygotowanie:

Pietruszkę, seler, ziemniaki oraz cukinię pokroić w kostkę. W garnku o grubym dnie rozgrzać olej i usmażyć na nim warzywa - najpierw te twarde, na koniec dorzucić cukinię. Całość zalać bulionem i gotować 30 minut. Po tym czasie wlać do zupy mleko, doprawić ją według uznania solą i pieprzem. Poczekać aż całość się zagotuje. Zdjąć zupę z gazu i zmiksować na bardzo gładki krem - gdyby był za gęsty można go rozrzedzić bulionem lub mlekiem.

Ja podałam zupę z groszkiem ptysiowym. Uwielbiam ten z Lidla (soup perals RIVERCOTE), bo powoli nasiąka płynem i długo jest chrupiący.

Bon appétit!

Zimowa zupa krem



Wczoraj upiekłam takie zwyczajne ciasto jogurtowe. Zwyczajne, ale wspaniałe jako dodatek do kawy czy herbaty na niedzielny podwieczorek. Placek jest tak prosty w wykonaniu, że już prostszy być nie może. Pięknie rośnie, jest wilgotne, mięciutkie, lekkie. Brzoskwinie świetnie do niego pasują, ale można je zastąpić jabłkami czy gruszkami. Zachęcam do wypróbowania tego przepisu. Jestem pewna, że będziecie usatysfakcjonowani :)

Składniki:

200 gram jogurtu greckiego

4 kubki mąki (takie jak po jogurcie)

200 gram cukru

pół szklanki oleju

3 jaja

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżeczki cukru wanilinowego

puszka brzoskwiń

cukier puder do posypania

Przygotowanie:

Mąkę wymieszać z cukrem, proszkiem do pieczenia, cukrem wanilinowym - najlepiej w dużej misce. Wbić jaja, wlać jogurt i olej. Wymieszać wszystko łyżką na gładką masę. Masę wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia ( ja użyłam kwadratowej blaszki o boku 20 cm ). Na wierzch poukładać pokrojone w ósemki cząstki brzoskwiń. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni z termoobiegiem, na około 35 minut. Pod koniec pieczenia sprawdzić patyczkiem czy ciasto na pewno jest upieczone w środku. Po ostudzeniu posypać placek cukrem pudrem.

Smacznego !!!



wtorek, 05 marca 2013

Moja dzisiejsza propozycja to banalnie łatwe do zrobienia kotleciki. Piersi z kury są przysmakiem mojego męża, więc szukam ciągle nowych sposobów na ich podanie. Tym razem przyrządziłam je w formie kotlecików z nutą smaku gyrosa. To bardzo ekonomiczna potrawa. Z podanych proporcji wychodzi około 10 kotlecików.

Składniki:

podwójna pierś z kury

2 jaja

4 łyżki majonezu

4 łyżki mąki pszennej

łyżeczka przyprawy gyros/kebab

sól

olej do smażenia

Przygotowanie:

Kurczaka pokroić w bardzo drobniutką kosteczkę, zasypać przyprawą gyros i odstawić na pół godziny. W misce roztrzepać jajka z majonezem, wymieszać z kurczakiem oraz mąką. Dosolić do smaku. Kotleciki smażyć do zrumienienia na średnim ogniu.

Jedzcie ze smakiem!

niedziela, 03 marca 2013

Nuda marchewka z groszkiem na gęsto, zmora przedszkolaka, dziś zyskała więcej smaku. Proponuję nową, ulepszoną wersję.

Składniki:

450 gram mrożonej marchewki z groszkiem

1 cebula

2 ząbki czosnku

3 łyżki przecieru pomidorowego

łyżka sosu sojowego

3 łyżki śmietany 18%

łyżeczka słodkiej papryki w proszku

łyżka mąki

łyżka masła

sól i pieprz

Przygotowanie:

Cebulę i czosnek pokroić drobno w kosteczkę i poddusić na maśle, najlepiej w rondlu. Wsypać zamrożoną marchewkę z groszkiem i poczekać aż warzywa się rozmrożą, często mieszając. Dodać koncentrat pomidorowy, sos sojowy, paprykę, sól i pieprz a także pół szklanki wody. Całość zagotować i dusić pod przykryciem, aż warzywa zmiękną (około 10 minut). Na koniec oprószyć marchewkę i groszek mąką, wymieszać energicznie, dodać śmietanę i chwilę jeszcze trzymać całość na ogniu stale mieszając. Masa powinna być gęsta, ale warzywa nie rozgotowane.

 

Jako dodatek do mięska doskonała :)

1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 13
Tagi
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
copyright Dorota Rosner

Tworzone na tym blogu zdjęcia oraz przepisy kulinarne są mojego autorstwa i podlegają ochronie prawnej. Kopiowanie wpisów bez mojej zgody jest naruszeniem art.17 oraz art.23 ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych.

kontakt: rosner.dorota@gmail.com