piątek, 05 kwietnia 2013

Gdyby znalazł się chętny, aby robić mi takie bułeczki codziennie - innych bym nie jadła nigdy więcej. Pyszne, maślane, czosnkowe, ziołowe, chrupiące, z ciągnącym się serem, cieplutkie - lepsze już nie mogą być. Zapewniam.

Składniki:

2 bułki pszenne

masło

ser mozzarella tarty 

szczypiorek

2 ząbki czosnku

oregano

bazylia

sól i pieprz

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Czosnek pokroić drobno i rozetrzeć z solą na pastę. Szczypiorek poszatkować. Bułki naciąć nożem do pieczywa, na głębokość około 3 centymetrów, w kratkę, tak aby nie przeciąć spodu bułki. Między :kostki: wetrzeć czosnek z solą, ziołami i pieprzem, powtykać kawałki masła i sera.  Wstawić do piekarnika na około 10 minut - bułki mają być rumiane a ser rozpuszczony.

 FANTASTYCZNE JEDZENIE :) 

Jak byłam małą dziewczynką babcia gotowała mi krupniczek. Wrzucała do niego dużo mięsa i warzyw. Taka niepewna kompozycja nie bardzo mi odpowiadała, bo lubiłam wiedzieć co w mojej zupie pływa. Pamiętam też swąd przypalonej kaszy w przedszkolnej kuchni i smak zepsutego przez to krupniku. Fuuuj! 

Sama gotuję bardzo "czysty" krupnik. Nie ma tam niczego czego bym nie lubiła. Wersja na żołądkach szczególnie mi odpowiada, bo bardzo lubię te podroby - rozpływające się w ustach, mięciutkie, o specyficznym smaku. Oczywiście muszą to być żołądki kurze, małe, zgrabne i chude. Korzystam z kaszy perłowej, drobnej - sprawia ona, że krupnik jest gęsty i lekko kleisty.

 Składniki:

pół kilograma kurzych żołądków

2 skrzydełka

2 marchewki

pół selera

pół pora

korzeń pietruszki

4 ziemniaki

filiżanka kaszy jęczmiennej wiejskiej

kostka rosołowa drobiowa

sól i biały pieprz

Przygotowanie:

Żołądki i skrzydełka oczyścić. Marchewkę, seler i pietruszkę obrać. Por umyć dokładnie. Wszystkie te składniki zalać 2,5 l wody i zagotować. Zmniejszyć gaz i powoli gotować około 3 godzin, aby żołądki całkowicie zmiękły. Ziemniaki obrać i pokroić w drobną kostkę. Z zupy wyjąć warzywa i skrzydełka. Marchewkę pokroić w krążki i z powrotem wrzucić do garnka razem z ziemniakami i kostką rosołową. Wsypać kaszę i gotować około 20 minut. Gdy ziemniaki i kasza będą miękkie doprawić całość solą i pieprzem. 

Taki krupnik to jest coś !

czwartek, 04 kwietnia 2013

Nie lubię słodkich płatków śniadaniowych, nie lubię muesli, nie lubię mieszanek śniadaniowych z dodatkiem miodu, cukru, rodzynek itp., ale lubię orzechy, sezam, słonecznik, pestki z dyni, siemię lniane - najlepiej smakują uprażone, więc warto zrobić sobie zapas i zamknąć w szczelnym słoiku.Dziś ukręciłam twarożek z tymi cudownymi ziarenkami, z dodatkiem pikantnych przypraw aby śniadanie "dało kopa" na resztę dnia.

Mieszanka ziaren:

garść orzechów laskowych

garść pestek z dyni

garść ziaren słonecznika (ja pominęłam ze względu na alergię M.)

2 łyżki sezamu

2 łyżki siemienia lnianego

Wszystkie ziarna i orzechy uprażyć na suchej patelni, na średnim ogniu - trwa to około 5 minut - ziarna i orzechy mają wypełnić aromatem kuchnię, delikatni się zrumienić. Ważne, aby w trakcie prażenia ziarna były często  mieszane. Gorące zdjąć z patelni na papier, szczelnie zawinąć i lekko potłuc, żeby orzechy były w mniejszych kawałkach. Ostudzone przesypać do słoika i szczelnie zamknąć.

 

Twarożek z ziarnami:

200 gram serka kanapkowego np. Hochland

pół łyżeczki papryki słodkiej w proszku

szczypta chili, soli i pieprzu

Wymieszać twarożek z przyprawami i mieszanką ziaren.

 

Mnie najlepiej smakuje taki twarożek rozsmarowany na ciemnym pieczywie, podany z rzodkiewką i ogórkiem małosolnym.

Szybkie, pyszne i bardzo zdrowe śniadanie.

 

 



Kanapki, kanapeczki!

niedziela, 31 marca 2013

Oto mały reportaż kulinarny na temat tegorocznych, śnieżnych Świąt :)

Farbowanie jaj - kurzych i przepiórczych:

Pieczeń z mięsa mielonego, jaj i szpinaku w cieście francuskim:

Jaja faszerowane łososiem:

Sałatka śledziowa z czerwoną kapustą:

Było smacznie, kolorowo i rodzinnie :)

Tagi: wielkanoc
17:33, polperfekcyjna , notatnik
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 25 marca 2013

Trochę się bałam tego eksperymentu, bo planowałam zrobić kurczaka w piwie i miodzie, ale piwo w jakiś magiczny sposób wywędrowało z lodówki, no i pozostała coca-cola. Poszperałam w sieci, poczytałam i zmajstrowałam kurczaka w coli. Niespodziewanie pysznie to wyszło. Koleżanki się bały, że niczym rdzę cola rozpuści kurczaka i nic z niego nie zostanie, ale tak się nie stało :) Z napoju powstała fantastyczna glazura, która oblepiła mięso, nadała mu soczystości i słodyczy. Sos sojowy, sos chili i czosnek zaostrzyły potrawę i wszystkie smaki idealnie się zgrały. Przygotowując dodatki trzeba wziąć pod uwagę, że kurczak naprawdę jest słodkawy - z mdłymi ziemniakami czy ryżem nie będzie smaczny. Proponuję lekką i kwaskową sałatę :) 

Składniki:

3 udka z kurczaka

szklanka coca-coli

1/3 szklanki sosu sojowego

3 łyżki sosu chili słodko-pikantnego

4 ząbki czosnku

łyżka słodkiej czerwonej papryki mielonej

sól i pieprz

3 łyżki oleju

Przygotowanie:

Udka umyć, pokroić na dwie części (pałeczka i podudzie) i osuszyć ręcznikiem papierowym. Na dużej patelni rozgrzać olej i smażyć na nim kurczaka na złoto z obu stron. Czosnek drobniutko pokroić lub przecisnąć przez praskę, dodać do kurczaka i po chwili wlać na patelnię coca-colę zmieszaną z sosem sojowym i sosem chili, oprószyć papryką. Dusić całość bez pokrywki do momentu aż sos na patelni zgęstnieje i zrobi się lepki. Sprawdzić smak sosu i doprawić do smaku pieprzem i solą. Zmniejszyć płomień i jeszcze chwilę dusić całość uważając, aby sos nie zaczął się przypalać. Gotowe :)

 

Satysfakcja gwarantowana :) Mój mąż się zachwycił.



niedziela, 24 marca 2013

Powiew lata i włoskiej kuchni. Lekka potrawa pasująca do różnego rodzaju mięs. Podobno bakłażan wspomaga ich trawienie. Oprócz tego ma dużo błonnika i wiele składników odżywczych takich jak potas, fosfor czy żelazo, wit. z grupy B a także wit. A i C. Jednak w 90 % oberżyna to woda.

Zwany też gruszką miłosną bakłażan jest uważany za afrodyzjak :)

 

Składniki:

2 bakłażany

2 kulki mozzarelli

10 pomidorków koktajlowych

2 łyżki fety

3 łyżki oleju

sól i pieprz

Przygotowanie:

Bakłażany umyć, pokroić w półcentymetrowe plastry, posolić i wymieszać z dwoma łyżkami oleju. Usmażyć na suchej teflonowej patelni, każdy plaster z obu stron. Mozzarellę pokroić na plasterki i ułożyć w żaroodpornym naczyniu na przemian z bakłażanem. Na wierzch zapiekanki pokruszyć ser feta i poukładać przekrojone na pół pomidorki. Obficie posypać pieprzem i odrobiną soli, skropić resztą oleju. Zapiekać pół godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

 

Życzę smacznego !

Dania Postne

sobota, 23 marca 2013

Bardzo lubię to czekoladowe ciasto, bo jest proste w wykonaniu, szybkie, smakowite i czekoladowe :) Piekłam je kilka razy wprost z przepisu na Murzynka z wiśniami z Mojewypieki.com . Zawsze się udaje, więc nie zmieniam przepisu ani trochę. Jedynie polewę dzisiaj zrobiłam trochę inną bo z dodatkiem Baileysa. 

 

Polewa

Składniki:

tabliczka gorzkiej czekolady

50 ml Baileysa

Przygotowanie:

Rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej i dodać likier. Połączyć składniki. Wylać na ciasto i delikatnie rozsmarować.

 Smacznej i słodkiej niedzieli :)

Ryż w risotto to sprawa priorytetowa. Nauczyłam się już, że ryż ryżowi nie równy. Kupuję inny do sushi, inny do gołąbków, no i inny do risotto. To nie jest tak, że różnica między gatunkami ryżu jest minimalnie wyczuwalna w smaku potrawy i bez znaczenia pozostaje wybór ryżu. Błagam, nie łapmy byle jakiego opakowania z tym ziarnem ze sklepowej półki. Zastanówmy się do czego ryżu użyjemy. Wiem, że przetrzymywanie w kuchennych szafkach kilku opakowań jest kłopotliwe, ale warto, na prawdę warto! Jeśli mamy zamiar przygotować risotto, które powinno mieć lekko kleistą, kremową fakturę i delikatnie mączny posmak to wybierzmy specjalnie do tego produkowany gatunek ryżu - arborio. Nie trudno go rozpoznać bo jest dobrze oznaczony. Taki ryż jest bielutki, drobny, ma okrągłe prawie ziarenka i fantastycznie pochłania płyn czyli bulion i przechodzi jego smakiem. Tylko z tego gatunku powstanie pyszne, aromatyczne, maślane risotto. Można je podać jako przystawkę, przekąskę, zamiast zupy i  jako dodatek do mięsa w głównym daniu. Dzisiaj proponuje wersję z pieczarkami - moją ulubioną.

Składniki:

szklanka ryżu arborio

30 dag pieczarek

cebula

4 łyżki masła

litr bulionu z kury

Przygotowanie:

Pieczarki obrać i pokroić w półplasterki. Cebulę obrać, pokroić w bardzo drobną kosteczkę i zeszklić na maśle. Do cebuli dorzucić pieczarki i smażyć na dość dużym ogniu aż się zrumienią. Dodać łyżkę masła. Kiedy masło się rozpuści, do warzyw wsypać ryż i mieszać, aż ryż straci biały kolor i stanie się bezbarwny. Zalać całość 1/3 bulionu i zagotować. Kiedy ryż wpije płyn dodać kolejną 1/3 bulionu, znów zagotować i odparować. Sprawdzić twardość ryżu - jeśli jest jeszcze twardawy dodać kolejną 1/3 płynu i znów poczekać aż potrawa wchłonie bulion. Na koniec dodać 2 łyżki masła, poczekać aż się rozpuści, doprawić solą i pieprzem.

 Smacznego !

Dania Postne

1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 13
Tagi
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
copyright Dorota Rosner

Tworzone na tym blogu zdjęcia oraz przepisy kulinarne są mojego autorstwa i podlegają ochronie prawnej. Kopiowanie wpisów bez mojej zgody jest naruszeniem art.17 oraz art.23 ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych.

kontakt: rosner.dorota@gmail.com