poniedziałek, 15 kwietnia 2013

Jako że ziemniaki kocham i ubóstwiam, szczególnie pieczone, to je "maltretuję" na różne sposoby. Tym razem zrobiłam szybki zapiekaniec, który może być dodatkiem do mięsa czy sałaty lub może zadowolić samodzielnie mniejszych głodomorów. Oczywiście obłędnie pyszny!

Składniki (porcja na 2 osoby):

4 duże ziemniaki

2 łyżki masła

2 łyżki śmietany 12%

2 łyżki mąki pszennej

3 plastry sera zółtego

pół łyżeczki kurkumy

pół łyżeczki słodkiej papryki

szczypta chili

sól

Przygotowanie:

Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę o boku ok. 2 cm. W misce wymieszać je z przyprawami i mąką, tak aby każdy kawałek był dobrze obtoczony. W naczyniu żaroodpornym poukładać kawałki masła a na masło wysypać ziemniaki. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 25 minut. Pod koniec pieczenia skropić ziemniaki śmietaną i obłożyć serem żółtym. Gdy ser się rozpuści a ziemniaki zmiękną danie będzie gotowe.

Polecam serdecznie!

niedziela, 14 kwietnia 2013

Pierwszy raz robiłam samodzielnie budyń i muszę przyznać, że jest bardzo łatwy w wykonaniu, nie zawiera sztucznych dodatków, jest smaczniejszy niż ten z paczki i można go dowolnie aromatyzować. Ja zrobiłam budyń z cynamonem, bo bardzo lubię tą przyprawę. Nie zawiodłam się - budyń rewelacja!

Składniki:

3 żółtka

pół litra mleka

1 łyżka masła

2,5 łyżki cukru

2 łyżki mąki ziemniaczanej

pół łyżeczki cynamonu

kakao do posypania i orzechy do dekoracji

Przygotowanie:

1,5 szklanki mleka zagotować z masłem, cukrem i cynamonem. Żółtka utrzeć z pozostałym mlekiem i mąką ziemniaczana mikserem. Do gotującego się  mleka wlać masę jajeczną, zmniejszyć płomień do minimum i stale mieszając doprowadzić do zagotowania. Budyń przelać do pucharków i oprószyć kakao. 

SMACZNEGO!

 

Taka mi ochota ostatnio przyszła na polędwiczkę, że musiałam coś z tym zrobić. Zastanowiłam się nad ulubionymi dodatkami i wyszło mi, że powinnam ją owinąć w ciasto francuskie i posmarować jakimś "pleśniakiem". Oliwki dołączyły w trakcie przygotowań i upiększyły danie.  Wymarzony obiad na niedzielę, oczywiście nie wymaga spędzania długich godzin w kuchni. Myślę, że to dość elegancka propozycja i ze spokojnym sumieniem można ją podać gościom - nawet tym wybrednym. Ładnie się prezentuje i jest pyszne, bo mięso jest niesamowicie miękkie a ciasto  chrupiące, smak delikatnego mięsa zaostrza gorgonzola. Do dzieła!

 

Składniki:

polędwiczka wieprzowa (około 70 dag)

ciasto francuskie

2 łyżki gorgonzoli ( z Biedronki)

około 15 czarnych oliwek

sól i pieprz

3 łyżki oleju

mleko lub żółtko do posmarowania ciasta

Przygotowanie:

Polędwiczkę oczyścić i rozkroić wzdłuż, ale nie do końca, tak aby powstał jak największy płat mięsa, który dodatkowo można rozbić dłonią. Gorgonzolę rozsmarować równo po jednej stronie mięsa, popieprzyć. Na jednym końcu płata ułożyć rząd oliwek, jedna za drugą i rozpoczynając od tego brzegu zwinąć mięso w rulon. Spiąć roladę wykałaczkami lub patyczkami do szaszłyków. Na patelni rozgrzać olej i smażyć polędwicę ze wszystkich stron po kilka minut, alby lekko złapała rumiany kolor. Po zdjęciu z patelni mięso solimy i obsypujemy pieprzem po czym odstawiamy na 30 minut do ostygnięcia.

Kiedy polędwica będzie zimna usuwamy z niej wykałaczki i układamy na płacie ciasta francuskiego. Owijamy mięso, nadmiar ciasta z końców odcinamy. Z resztek robimy dekorację i smarujemy wierzch żółtkiem bądź mlekiem.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i wstawiamy pieczeń na około 25 minut do piekarnika. Będzie gotowa, gdy ciasto zrobi się mocno rumiane.

Uwaga:

1. mięsa nie solimy przed usmażeniem bo zrobi się twarde;

2. polędwicy nie rozbijajmy tłuczkiem, jedynie dłonią, żeby jej nie uszkodzić.

 

SMACZNEGO!

Czas na ciasto francuskie

czwartek, 11 kwietnia 2013

Może to nie jest deser z wielka inwencją, ale uwiódł mnie swoimi kolorami. Chmurki z bitej śmietany na galaretkowym, błękitnym niebie... Frajda dla dzieciaków!

Składniki:

2 galaretki "Wodzisław" szafirowa i niebieska

200 ml śmietany 30%

łyżka cukru pudru

kilka truskawek

Przygotowanie:

Galaretki przygotować według wskazówek na opakowaniu - w dwóch naczyniach. Po stężeniu należy je rozdrobnić np. widelcem. Ubić śmietanę z cukrem pudrem. W szklankach układać na przemian galaretki i śmietanę, udekorować truskawkami.

SMACZNEGO!

Przywołujemy wiosnę!!!



środa, 10 kwietnia 2013

Czas mojej akcji kulinarnej "Wolę czerwoną fasolę" dobiegł końca. Bardzo dziękuję wszystkim uczestniczkom i uczestnikom za pełne pomysłów dania z czerwonej fasoli. Było ich na prawdę sporo!

Szczególnie zaskoczona byłam ciastami i wypiekami, których bazę stanowiła fasola :) Akcja dostarczyła mi wielu inspiracji i ochoty na kolejne :) 

Poniżej lista zgłoszonych przepisów - dla każdego coś dobrego:

 

  • Sałatka żółto-czerwona

    Sałatka żółto-czerwona

    autorka: Mirabelka | blog: Mirabelkowy blog

  • Sałatka z wędzonym kurczakiem, czerwoną fasolą i chili con carne

    Sałatka z wędzonym kurczakiem, czerwoną fasolą i chili con carne

    autorka: Patrycja (mikimama) | blog: Czerwień i błękit

  • Pasta z wędzonego kurczaka, salami i fasoli

    Pasta z wędzonego kurczaka, salami i fasoli

    autorka: Patrycja (mikimama) | blog: Czerwień i błękit

  • Pasztet z Fasoli Adzuki (wegański, bezglutenowy) na Wielkanoc

    Pasztet z Fasoli Adzuki (wegański, bezglutenowy) na Wielkanoc

    autorka: Mama Alergika | blog: Mama Alergika Gotuje czyli kulinarne czary-mary dla alergika

  • Duńska Wielkanoc i coś do smarowania.

    Duńska Wielkanoc i coś do smarowania.

    autorka: ola | blog: ola domowa

  • Naleśniki dla miłośników konkretów, czyli buritto z przepysznym pomidorowo – kiełbasowym nadzieniem

    Naleśniki dla miłośników konkretów, czyli buritto z przepysznym pomidorowo – kiełbasowym nadzieniem

    autorka: SmakowyRaj - Olinka | blog: Smakowy Raj

  • Sałatka z zupek chińskich

    Sałatka z zupek chińskich

    autorka: maartynciaa | blog: Apetyczny. Aromatyczny, Kulinarny - BLOG!

  • Zapiekany pasztet z fasoli

    Zapiekany pasztet z fasoli

    autorka: kamilagro | blog: Vegazone

  • 233.

    233.

    autorka: pannamadzia | blog: breakfasts time!

  • "CONGRIS" czyli ryż z fasolą po kubańsku.

    autorka: Camelia_) | blog: Kuźnia Przepisów

  • Sałatka śledziowa z kurkumą

    Sałatka śledziowa z kurkumą

    autorka: anusia181 | blog: ania-gotuje

  • Piernikowe muffinki z fasoli

    Piernikowe muffinki z fasoli

    autorka: DariaDietetycznie | blog: Dietetycznie. Moja rzeczywistość

  • 159

    159

    autorka: mlekoholia | blog: Mlekoholia

  • 146

    146

    autorka: mlekoholia | blog: Mlekoholia

  • Sałatka hawajska

    Sałatka hawajska

    autorka: zielona.kuchnia92 | blog: 365 dni dookoła kuchni.

  • Wariacja z tuńczykiem

    Wariacja z tuńczykiem

    autorka: zielona.kuchnia92 | blog: 365 dni dookoła kuchni.

  • Zupa fasolowa z marynowaną papryką i kabanosem

    Zupa fasolowa z marynowaną papryką i kabanosem

    autorka: edytaha | blog: Kuchenne zapiski

  • Kociołek meksykański

    Kociołek meksykański

    autorka: magdaczekoladka | blog: Z miłości do słodkości

  • pomidorowa z fasolą i paprykowymi kluseczkami

    pomidorowa z fasolą i paprykowymi kluseczkami

    autorka: 6niebo | blog: szóste niebo

  • Fasolowe ciasto z suszonymi śliwkami

    Fasolowe ciasto z suszonymi śliwkami

    autorka: malloryplath | blog: Welcome to Greenpolis

  • Punjabi rajma - curry z czerwonej fasoli

    Punjabi rajma - curry z czerwonej fasoli

    autorka: Kasia290 | blog: Indie na talerzu

  • Fasolowa niby Wuzetka

    Fasolowa niby Wuzetka

    autorka: Beata M | blog: Po_żarcie

  • Tort czekoladowy.... z fasoli

    Tort czekoladowy.... z fasoli

    autorka: Beata M | blog: Po_żarcie

  • Chili con carne

    Chili con carne

    autorka: Kulinarna Arkadia | blog: mojakulinarnaarkadia.blogspot.com

  • Od Kuchni..Naleśniki po meksykańsku

    Od Kuchni..Naleśniki po meksykańsku

    autorka: Daria Edyta | blog: Zafascynowane..

     

    JESZCZE RAZ SERDECZNIE DZIĘKUJĘ ZA WSPÓLNĄ ZABAWĘ :)

17:57, polperfekcyjna
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 09 kwietnia 2013

Taki eksperyment kulinarny dziś przeprowadziłam na sobie i moim mężu. Przygotowałam mocno pomidorowe, wegetariańskie kotleciki. Pomieszałam, doprawiłam, połączyłam, usmażyłam i się zajadałam. Pyszne z kwaśną śmietaną i szczypiorkiem. 

Składniki:

2 torebki długoziarnistego ryżu

puszka pomidorów krojonych

2 cebule

2 jaja

3 łyżki mąki kukurydzianej

3 łyżki bułki tartej

łyżeczka słodkiej papryki w proszku

chili w proszku

sól i pieprz

olej do smażenia

Do panierowania:

4 łyzki bułki tartej

2 łyżki sezamu

Przygotowanie:

Ryż ugotować według wskazówek na opakowaniu, ostudzić. Cebulę pokroić w drobną kostkę i usmażyć na łyżce oleju. Pomidory lekko odcedzić z zalewy. Ryż, cebulę, pomidory, jajka, mąkę kukurydzianą, bułkę tartą oraz przyprawy połączyć w misce. Masa powinna być zwięzła, tak aby można było formować kotlety. Jeśli jest zbyt "luźna" można dodać jeszcze trochę bułki tartej. Dłońmi formować małe kotlety, panierować i smażyć na rozgrzanym oleju do zrumienienia, z obu stron. 

 

 SMACZNEGO !



niedziela, 07 kwietnia 2013

Zima nie chce odejść więc przeganiam ją nutką egzotyki w gorącym wydaniu. Proponuję grzańca na dzisiejsze chłodne jeszcze popołudnie. Orzeźwia, daje małego kopa i łączy w sobie smaki lata z rozgrzewającą przyjemnością. Mój mąż mówi, że to damskie piwo :) 

 Składniki:

jasne piwo

2 plastry pomarańczy

2 plastry cytryny

2 łyżeczki cukru

2 plasterki kłącza imbiru

szczypta kardamonu

Przygotowanie:

Piwo wlać do garnka. Owoce lekko wycisnąć i wrzucić do piwa razem z przyprawami. Podgrzać, ale nie zagotować. Pić gorące. 

Pijcie dziewczyny, chłopaki niech się mrożą piwem saute! 

sobota, 06 kwietnia 2013

Gdyby ktoś nie widział co zrobić z resztkami wędlin, serów, warzyw ze świątecznych zapasów to ja proponuję upiec muffinki :) Z tego przepisu błyskawicznie upieczecie 12 puchatych, wilgotnych i bardzo konkretnych babeczek. Najlepiej smakują świeżutkie, zaraz po ostygnięciu. Na pewno zadowolą każdego funa pizzy i tego typu wypieków. 

Proponuję podawać je wyjęte z papilotek, lub piec w silikonowych foremkach, ponieważ ciasto jest dosyć tłuste i niestety papilotki wyglądają na tych muffinach mało apetycznie.

Składniki:

2 szklanki mąki

łyżeczka proszku do pieczenia

łyżeczka sody oczyszczonej

szczypta soli

200 gram jogurtu greckiego

pół szklanki oleju

2 roztrzepane jajka

Dodatki dowolne, u mnie były:

5 plasterków szynki

pół czerwonej papryki

szczypiorek

50 gram sera pleśniowego

50 gram sera mozzarella

oragano, pieprz

pestki z dyni i siemię lniane do dekoracji

Wszystkie dodatki pokroić w drobna kostkę. W misce wymieszać suche składniki a w drugim naczyniu mokre. Połączyć suche z mokrymi, delikatnie połączyć. Dodać szynkę, sery, warzywa, przyprawy i ponownie lekko wymieszać. Napełnić papilotki do całej ich wysokości i posypać z wierzchu pestkami z dyni i siemieniem.  Piec 25 minut w nagrzanym do temperatury 190 stopni piekarniku.

 

Smacznego.

1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 13
Tagi
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
copyright Dorota Rosner

Tworzone na tym blogu zdjęcia oraz przepisy kulinarne są mojego autorstwa i podlegają ochronie prawnej. Kopiowanie wpisów bez mojej zgody jest naruszeniem art.17 oraz art.23 ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych.

kontakt: rosner.dorota@gmail.com