niedziela, 04 listopada 2012

Przeszukując blogi kulinarne ostatnio natknęłam się na BENTO czyli pięknie i misternie dekorowane dania lunchowo - śniadaniowe pochodzące z Japonii. Są one układane w specjalnych pudełkach pozwalających na zabranie posiłku do pracy czy szkoły. Reszta zależy od wyobraźni.

Tradycyjnie BENTO składa się z porcji ryżu oraz mięsa lub ryby, ale wariacji na ten temat z dodatkiem owoców, warzyw, jaj, słodyczy, pieczywa są miliony.

bento

Mam wielką ochotę spróbować czasem zrobić sobie i mężowi takie drugie śniadanie. Może pomijając ozdabianie tymi wszystkimi mordkami, świnkami i innymi stworkami.

Przydałoby się jakieś ładne pudełko, ale ponieważ ceny ich są dość wysokie, na razie pozostanę przy zwykłym pojemniku plastikowym.

Może kiedyś skuszę się na jakieś cudo np. ze sklepu bentomania.pl

Polecam polskie blogi na temat BENTO: Bento po polsku oraz Bento na każdy dzień

 

Tagi: bento
09:44, polperfekcyjna , śniadania
Link Dodaj komentarz »

pasta z makreli

 

Moja propozycja śniadaniowa to pasta z makreli i serka śmietankowego.

Składniki:

1 makrela

serek "Twój smak" naturalny

łyżka serka mascarpone (opcjonalnie)

szczypta soli, pieprzu i ostrej papryki

Przygotowanie:

Makrelę obrać ze skóry, oddzielić mięso od ości, rozdrobnić widelcem, dodać do tego serek ( jeden i ewentualnie drugi), doprawić do smaku.

Gdybym miała, użyłabym jeszcze szczypiorku i natki pietruszki. Dziś nie miałam, a biegać w niedzielny poranek po sklepach nie widzi mi się.

Pasta jest intensywna w smaku, więc dla jego złagodzenia, zjadłam ją z ogórkiem zielonym i oczywiście z chlebem.

Pycha !

pasta z makreli

 

pasta z makreli

 

pasta z makreli

08:28, polperfekcyjna , śniadania
Link Komentarze (3) »

Jeszcze w październiku z mężem, mamą i psem, wybraliśmy się na grzyby.

Była piękna pogodna, fantastycznie się spacerowało.Zebraliśmy spore wiaderko prawdziwków, kozaków, maślaków i kilka podgrzybków. Nie brakowało również muchomorów, hub i innych tego typu pięknych kusicieli, ale im to lepiej tylko zdjęcia robić. Uwielbiam zapach lasu i zawsze wącham korzonki znalezionych grzybów - ich zapach kojarzy mi się z dzieciństwem.

Babcia ususzyła cały zbiór, szczelnie zamknęła w słoikach i teraz grzyby będą czekały do Świąt, by wylądować w zupie grzybowej i pierogach.

 

grzybobranie

 

grzybobranie

 

grzybobranie

 

grzybobranie

 

grzybobranie

 

grzybobranie

 

grzybobranie

Tagi: grzyby
00:08, polperfekcyjna , notatnik
Link Dodaj komentarz »
sobota, 03 listopada 2012

Co można zrobić z resztki ciasta, które przeznaczone było na tartę ? Otóż można z niego ulepić byle jakie krążki, wetknąć w nie po orzeszku włoskim i cząstce gruszki a następnie piec około 15 minut w temperaturze 200 stopni.

Wygląd - 2 punkty, Smak - 10 :) i nic się nie zmarnowało.

ciastka kruche

 

Gdyby ktoś miał ochotę na większą ilość takich słodkości, przepis znajdzie tutaj.

Żeby zrobić tartę gruszkową wprzód przygotowałam kruche ciasto wg mojego przepisu. Wykleiłam nim kamionkową formę do tarty i podpiekłam 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.

 

  tarta gruszkowa

Resztę przygotowałam tak jak podaje przepis.

 

tarta gruszkowa

 

Oto tarta na etapie ponownego wstawiania do piekarnika, a poniżej bohaterki dzisiejszego popołudnia.

 

tarta gruszkowa

 

Gotowa tarta pięknie się prezentuje.

 

 

tarta gruszkowa

 

Mam jedno zastrzeżenie, co do tego ciasta choć smakuje dobrze. Następnym razem zmniejszę ilość cukru w kremie - moim zdaniem wyszedł zbyt słodki. Zamiast laski wanilii, która byłaby zapewne stosowniejsza i bardziej aromatyczna, użyłam cukru z dodatkiem wanilii. Dobrze się sprawdził w tym przepisie.

 

Tagi: gruszki tarta
18:47, polperfekcyjna , wypieki
Link Dodaj komentarz »

Noszę się z zamiarem upieczenia dziś tarty gruszkowej z przepisu Natalii Rusinowskiej .

Ponieważ każdy ma swój patent na kruche ciasto, mam i ja.

 

KRUCHE CIASTO

250 gram mąki pszennej,

170 gram masła z lodówki,

3 żółtka,

3 łyżki cukru pudru,

1 łyżeczka proszku do pieczenia.

 

Na blat wysypuję mąkę, mieszam ją z proszkiem i cukrem, dodaje posiekane masło i żółtka. Zagniatam ciasto i robię kulę, którą schładzam w lodówce minimum 30 min.

Po wyjęciu ciasto rozwałkowuję na 0,5 cm, wykładam nim blaszkę do pieczenia i nakłuwam widelcem.

Ciasto na tartę podpiekam w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 20 minut. 

Tak przygotowane kruche ciasto jest na prawdę bardzo kruche, wręcz chrupiące - ja takie uwielbiam.

 

Zobaczymy jak sprawdzi się nadzienie z przepisu Natalii.

 

 

 

piątek, 02 listopada 2012

Dzień prawie idealny - spokojny, bezstresowy. Pobudka 9.30 :) Spacerek, małe zakupy, pachnący obiadem dom, szarlotka i grzane wino. W takie dni rodzą się pomysły. Mój się urodził już jakiś czas temu, ale z realizacją było kiepsko. Mówię o pomyśle na blog w większości kulinarny. Mam zebranych sporo wypróbowanych przepisów, ciągle łaknę nowych. Maniakalnie przeszukuję internet szukając inspiracji do gotowania - prostego, niedrogiego, ale pełnego nowych smaków. Poza gotowaniem czasem scrapboookuję, fotografuję. Wszystko to oczywiście półpefekcyjnie, ale mam ochotę się tym dzielić.

Życzcie mi powodzenia.

 

21:10, polperfekcyjna , notatnik
Link Dodaj komentarz »
1 ... 11 , 12 , 13
 
Tagi
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
copyright Dorota Rosner

Tworzone na tym blogu zdjęcia oraz przepisy kulinarne są mojego autorstwa i podlegają ochronie prawnej. Kopiowanie wpisów bez mojej zgody jest naruszeniem art.17 oraz art.23 ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych.

kontakt: rosner.dorota@gmail.com