niedziela, 31 marca 2013

Oto mały reportaż kulinarny na temat tegorocznych, śnieżnych Świąt :)

Farbowanie jaj - kurzych i przepiórczych:

Pieczeń z mięsa mielonego, jaj i szpinaku w cieście francuskim:

Jaja faszerowane łososiem:

Sałatka śledziowa z czerwoną kapustą:

Było smacznie, kolorowo i rodzinnie :)

Tagi: wielkanoc
17:33, polperfekcyjna , notatnik
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 25 marca 2013

Trochę się bałam tego eksperymentu, bo planowałam zrobić kurczaka w piwie i miodzie, ale piwo w jakiś magiczny sposób wywędrowało z lodówki, no i pozostała coca-cola. Poszperałam w sieci, poczytałam i zmajstrowałam kurczaka w coli. Niespodziewanie pysznie to wyszło. Koleżanki się bały, że niczym rdzę cola rozpuści kurczaka i nic z niego nie zostanie, ale tak się nie stało :) Z napoju powstała fantastyczna glazura, która oblepiła mięso, nadała mu soczystości i słodyczy. Sos sojowy, sos chili i czosnek zaostrzyły potrawę i wszystkie smaki idealnie się zgrały. Przygotowując dodatki trzeba wziąć pod uwagę, że kurczak naprawdę jest słodkawy - z mdłymi ziemniakami czy ryżem nie będzie smaczny. Proponuję lekką i kwaskową sałatę :) 

Składniki:

3 udka z kurczaka

szklanka coca-coli

1/3 szklanki sosu sojowego

3 łyżki sosu chili słodko-pikantnego

4 ząbki czosnku

łyżka słodkiej czerwonej papryki mielonej

sól i pieprz

3 łyżki oleju

Przygotowanie:

Udka umyć, pokroić na dwie części (pałeczka i podudzie) i osuszyć ręcznikiem papierowym. Na dużej patelni rozgrzać olej i smażyć na nim kurczaka na złoto z obu stron. Czosnek drobniutko pokroić lub przecisnąć przez praskę, dodać do kurczaka i po chwili wlać na patelnię coca-colę zmieszaną z sosem sojowym i sosem chili, oprószyć papryką. Dusić całość bez pokrywki do momentu aż sos na patelni zgęstnieje i zrobi się lepki. Sprawdzić smak sosu i doprawić do smaku pieprzem i solą. Zmniejszyć płomień i jeszcze chwilę dusić całość uważając, aby sos nie zaczął się przypalać. Gotowe :)

 

Satysfakcja gwarantowana :) Mój mąż się zachwycił.



niedziela, 24 marca 2013

Powiew lata i włoskiej kuchni. Lekka potrawa pasująca do różnego rodzaju mięs. Podobno bakłażan wspomaga ich trawienie. Oprócz tego ma dużo błonnika i wiele składników odżywczych takich jak potas, fosfor czy żelazo, wit. z grupy B a także wit. A i C. Jednak w 90 % oberżyna to woda.

Zwany też gruszką miłosną bakłażan jest uważany za afrodyzjak :)

 

Składniki:

2 bakłażany

2 kulki mozzarelli

10 pomidorków koktajlowych

2 łyżki fety

3 łyżki oleju

sól i pieprz

Przygotowanie:

Bakłażany umyć, pokroić w półcentymetrowe plastry, posolić i wymieszać z dwoma łyżkami oleju. Usmażyć na suchej teflonowej patelni, każdy plaster z obu stron. Mozzarellę pokroić na plasterki i ułożyć w żaroodpornym naczyniu na przemian z bakłażanem. Na wierzch zapiekanki pokruszyć ser feta i poukładać przekrojone na pół pomidorki. Obficie posypać pieprzem i odrobiną soli, skropić resztą oleju. Zapiekać pół godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

 

Życzę smacznego !

Dania Postne

sobota, 23 marca 2013

Bardzo lubię to czekoladowe ciasto, bo jest proste w wykonaniu, szybkie, smakowite i czekoladowe :) Piekłam je kilka razy wprost z przepisu na Murzynka z wiśniami z Mojewypieki.com . Zawsze się udaje, więc nie zmieniam przepisu ani trochę. Jedynie polewę dzisiaj zrobiłam trochę inną bo z dodatkiem Baileysa. 

 

Polewa

Składniki:

tabliczka gorzkiej czekolady

50 ml Baileysa

Przygotowanie:

Rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej i dodać likier. Połączyć składniki. Wylać na ciasto i delikatnie rozsmarować.

 Smacznej i słodkiej niedzieli :)

Ryż w risotto to sprawa priorytetowa. Nauczyłam się już, że ryż ryżowi nie równy. Kupuję inny do sushi, inny do gołąbków, no i inny do risotto. To nie jest tak, że różnica między gatunkami ryżu jest minimalnie wyczuwalna w smaku potrawy i bez znaczenia pozostaje wybór ryżu. Błagam, nie łapmy byle jakiego opakowania z tym ziarnem ze sklepowej półki. Zastanówmy się do czego ryżu użyjemy. Wiem, że przetrzymywanie w kuchennych szafkach kilku opakowań jest kłopotliwe, ale warto, na prawdę warto! Jeśli mamy zamiar przygotować risotto, które powinno mieć lekko kleistą, kremową fakturę i delikatnie mączny posmak to wybierzmy specjalnie do tego produkowany gatunek ryżu - arborio. Nie trudno go rozpoznać bo jest dobrze oznaczony. Taki ryż jest bielutki, drobny, ma okrągłe prawie ziarenka i fantastycznie pochłania płyn czyli bulion i przechodzi jego smakiem. Tylko z tego gatunku powstanie pyszne, aromatyczne, maślane risotto. Można je podać jako przystawkę, przekąskę, zamiast zupy i  jako dodatek do mięsa w głównym daniu. Dzisiaj proponuje wersję z pieczarkami - moją ulubioną.

Składniki:

szklanka ryżu arborio

30 dag pieczarek

cebula

4 łyżki masła

litr bulionu z kury

Przygotowanie:

Pieczarki obrać i pokroić w półplasterki. Cebulę obrać, pokroić w bardzo drobną kosteczkę i zeszklić na maśle. Do cebuli dorzucić pieczarki i smażyć na dość dużym ogniu aż się zrumienią. Dodać łyżkę masła. Kiedy masło się rozpuści, do warzyw wsypać ryż i mieszać, aż ryż straci biały kolor i stanie się bezbarwny. Zalać całość 1/3 bulionu i zagotować. Kiedy ryż wpije płyn dodać kolejną 1/3 bulionu, znów zagotować i odparować. Sprawdzić twardość ryżu - jeśli jest jeszcze twardawy dodać kolejną 1/3 płynu i znów poczekać aż potrawa wchłonie bulion. Na koniec dodać 2 łyżki masła, poczekać aż się rozpuści, doprawić solą i pieprzem.

 Smacznego !

Dania Postne

piątek, 22 marca 2013

Na szybki obiad lub sycące śniadanie sprawdzi się na pewno upieczony z czosnkiem, półpłynny, gorący ser podany z ulubionym gatunkiem chleba lub bagietką. Taka francusko-wiejska wariacja komponuje się z czerwonym, wytrawnym winem. Ja podałam dzisiaj ser z sałatą polaną winegretem a do tego jeszcze szynka parmeńska. Po takim posiłku zgodnie stwierdziliśmy z mężem, że proste jedzenie jest jednak najsmaczniejsze.

Składniki:

ser camembert (duży krążek lub 2 standardowe na 2 osoby - polecam French Camembert lub La Duchesse Camembert z Netto)

4 ząbki czosnku

Przygotowanie:

Ser odwinąć z papierka i przełożyć do drewnianego koszyczka, w którym go kupiliśmy lub do uformowanego koszyczka z folii aluminiowej. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Czosnek obrać i ząbki pokroić wzdłuż na "zapałki". Ponakłuwać ser czosnkiem i wstawić do pieca na 15 minut. Gorącym serem smarować chleb.

Delektujcie się!



niedziela, 17 marca 2013

Często gotuję na 2 dni. Robię wtedy coś pożywnego, sycącego, żeby można było obiad zamknąć w jednym garnku. Zupa gulaszowa to idealny sposób na załatwienie takiej sprawy. Jest naprawdę bardzo smaczna, zdrowa, wiele w niej warzyw i mnóstwo smaku. Grzeje brzuch jak szalik szyję :)

Składniki:

4 ziemniaki

duży por

2 czerwone papryki

puszka czerwonej fasoli

pół szklanki przecieru pomidorowego

40 dag kiełbasy (można dodać też resztki wędlin czy boczek)

2 litry bulionu wołowego

2 łyżki oleju

śmietana 12% do dekoracji

1 łyżka słodkiej papryki mielonej

1 łyżeczka ziół prowansalskich

sól

pieprz

Przygotowanie:

Ziemniaki obrać, pokroić w kosteczkę i smażyć na patelni z rozgrzanym olejem aż złapią kolor. Łyżką cedzakową przerzucić kartofle do gotującego się bulionu. Kiełbasę pokroić w kostkę i podsmażyć na tej samej patelni co ziemniaki a następnie przełożyć do garnka z zupą. Por umyć, pokroić w pół-krążki a paprykę w kostkę, i tak jak poprzednie składniki, podsmażyć i dodać do zupy. Gdy ziemniaki będą miękkie wlać przecier pomidorowy, i dodać czerwoną fasolę ( plus 5 łyżek zalewy, w której była fasola) i wszystkie przyprawy. Gotować całość około 15 minut. Podawać z łyżką kwaśnej śmietany.

 

 BARDZO SMACZNEGO :)

Podzielę się dziś świetnym przepisem na pyszną tartę z moich ulubionych warzyw: groszku, fasolki, cukinii i brokułów. Chlorofilowe szaleństwo plus chrupiące ciasto i beszamel. Na samą myśl cieknie mi ślinka, choć przyznam, że jestem świeżo po sporej porcji tego specjału :)

Składniki:

ciasto francuskie

mały brokuł

pół szklanki fasolki szparagowej ( u mnie mrożona )

pół szklanki groszku koniecznie mrożonego

mała cukinia

łyżka masła

2 łyżki mąki

1,5 szklanki mleka

10 dag sera żółtego

gałka muszkatołowa

sól i pieprz

Przygotowanie:

Naczynie do tarty wyłożyć ciastem francuskim, nadmiar na bokach odkroić a całość ponakłuwać widelcem. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni i wstawić do niego ciasto na około 15 minut - musi się zrumienić. Podczas pieczenia zblanszować fasolkę, groszek i brokuł czyli wrzucić warzywa do osolonego wrzątku i od momentu ponownego zagotowania wody gotować je na małym ogniu przez około 10 minut. Odcedzić i odstawić do schłodzenia. Ciasto wyjąć z piekarnika i jeśli "napuchło" delikatnie spłaszczyć je np. czystą ściereczką. Ze skrawków ciasta, które pozostały po obkrojeniu rantów naczynia do tarty, wyciąć nożykiem dekoracje np. listeczki. 

Sos:

Ser żółty zetrzeć na tarce. W rondelku rozpuścić masło, dodać mąkę i wymieszać. Zalać mlekiem i czekać do zagotowania bardzo często mieszając, żeby pozbyć się wszystkich grudek. Ser dodać do sosu i mieszać aż się rozpuści. Przyprawić pieprzem, gałką muszkatołową i odrobiną soli.

Cukinię pokroić w kostkę. Na ciasto wyłożyć mieszankę warzyw i zalać je sosem beszamelowym. Wierzch tarty udekorować ciastem francuskim. Ponownie wstawić ciasto do piekarnika na kolejne 15 minut. Można wydłużyć czas pieczenia, jeśli ciasto nie będzie odpowiednio zrumienione.

 PYCHA !!!



 

 
1 , 2
Tagi
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
copyright Dorota Rosner

Tworzone na tym blogu zdjęcia oraz przepisy kulinarne są mojego autorstwa i podlegają ochronie prawnej. Kopiowanie wpisów bez mojej zgody jest naruszeniem art.17 oraz art.23 ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych.

kontakt: rosner.dorota@gmail.com