środa, 15 maja 2013

WYSTARCZY KLIKNĄĆ: 

13:40, polperfekcyjna
Link Dodaj komentarz »

Postanowiłam przenieść mojego bloga na platformę blogspot. Wszystkie nowe wpisy będą już tam publikowane. Dla ułatwienia przeniosłam również wszystkie dotychczas publikowane przepisy pod nowy adres. 

 

NOWY ADRES:

polperfekcyjna.pl

lub

polperfekcyjna.blogspot.com 

Zapraszam wszystkich serdecznie w moje nowe miejsce i przepraszam za utrudnienia.  

Mam nadzieję, że nowa odsłona bloga przypadnie wszystkim do gustu :)

12:43, polperfekcyjna
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 12 maja 2013

O wspaniałości tego włoskiego deseru chyba nikomu nie trzeba opowiadać - jaki pyszny jest, każdy wie. Kto nie wie, musi się koniecznie przekonać, bo jest jedyny w swoim rodzaju. Moją kropeczką nad "i" w tej wersji deseru jest "Advocat". Zamieniłam amaretto na ten właśnie kremowy alkohol i wyszło bardzo, bardzo, bardzo smacznie.

Porcja na 4 szklaneczki

Składniki:

250 gram serka mascarpone

2 duże żółtka lub 3 małe

100 gram śmietany 30%

5 łyżek drobnego cukru

około 12 biszkoptów podłużnych

mała filiżanka zimnego espresso

50 ml likieru "Advocat"

2łyżki kakao

Przygotowanie:

Żółtka zmiksować z cukrem na gładką, puszystą masę. Dodać mascarpone, dobrze wymieszać. Śmietaną ubić na sztywno i delikatnie wmieszać ją do masy serowej (koniecznie łyżką, nie mikserem). Teraz należy naprzemiennie układać w szklaneczkach nasączone kawą biszkopty i krem. Wyjdą 3 warstwy biszkoptów i kremu. Wierzch deseru polewamy likierem i posypujemy przesianym kakao.

Mąż zjadł 2 za jednym zamachem, bo nie mógł się powstrzymać :) Czy trzeba dodać coś więcej... ?

 

Wczoraj robiłam omlet biszkoptowy i był pyszny. Jako dodatek była sałatka z ogórka, pomidora i fety. Tak mi zasmakowało, że dziś znów omlet na śniadanie :) Tym razem z cukinią, jednym z moich ulubionych warzyw.

Składniki:

1 mała cukinia

10 plasterków białej części pora

2 jaja

łyżka mąki

2 łyżki oleju

sól i pieprz

(dodatkowo ser feta i pomidor)

Przygotowanie:

Cukinię pokroić w cienkie plasterki, i podsmażyć razem z porem na rozgrzanym oleju. Białka oddzielić od żółtek. Do żółtek wmieszać łyżkę mąki. Białka posolić i ubić na sztywno. Dodać żółtka do białek i dobrze wymieszać (można mikserem). Krążki cukinii w miarę równomiernie rozłożyć na całej powierzchni patelni i zalać masą jajeczną. Po 2-3 minutach, kiedy omlet przestanie przywierać do patelni, przykryć go dużym talerzem, odwrócić patelnię, tak aby omlet znalazł się na talerzu cukinią do góry i delikatni zsunąć go na patelnię. Posypać pieprzem. Podsmażyć kolejne 2 minuty.

Gotowe!

12:48, polperfekcyjna , śniadania
Link Komentarze (1) »
sobota, 11 maja 2013

Kolejna propozycja na podanie ziemniaków, tym razem z nadzieniem tuńczykowym. To danie wymaga trochę czasu, ale warto go poświęcić dla smaku zapieczonych pod rybną pierzynką ziemniaków, z dodatkiem serów i młodej cebulki. Zjedliśmy je z mężem bez dodatków, ale można urozmaicić taki obiad jakąś pyszną sałatą. Proporcje, które podaje wystarczą spokojnie na nakarmienie 4 osób.

Składniki:

10 sporych ziemniaków

puszka tuńczyka w kawałkach, w sosie własnym

pół pęczka cebulki dymki

1 jajo

4 łyżki startej mozzarelli

2 łyżki startego parmezanu

szczypta soli i pieprzu

Przygotowanie:

Ziemniaki wyszorować, osuszyć i przeciąć wzdłuż na 2 połówki. Piekarnik nastawić na 200 stopni. Ziemniaki ułożyć na blasze skórką do dołu i piec około 45 minut, aż zmiękną. Z upieczonych i lekko ostudzonych ziemniaków wydrążyć łyżeczką miąższ, pozostawiając przy skórce jego centymetrową warstwę.

W misce wymieszać odcedzonego tuńczyka, poszatkowaną dymkę, jajo, przyprawy, mozzarellę oraz rozgnieciony widelcem miąższ z upieczonych ziemniaków. Wszystko dokładnie wymieszać i taką masą nafaszerować ziemniaki, wierzch posypując parmezanem. Ponownie wstawić do piekarnika na 15 minut.

Życzę smacznego.

piątek, 10 maja 2013

Kiedyś jadałam tylko cukinię tylko i wyłącznie w leczo. Babcia hodowała monstrualne egzemplarze, dość twarde niestety, więc nadawały się jedynie do długiego duszenia. Odkąd odkryłam smak młodej, jędrnej, ale nie zdrewniałej cukinii zostałam jej absolutną fanką. Cały rok korzystam z tego warzywa, przetwarzając je na najróżniejsze sposoby. Dzisiaj przygotowałam ją jako dodatek do obiadu.

Składniki:

1 cukinia

łyżka bułki tartej

łyżka oleju

łyżka startego parmezanu

pieprz (nie dodaję soli ze względy na słony smak parmezanu)

Przygotowanie:

Cukinię pokroić na 3 części i ponacinać nożem w plastry, ale nie do końca. Wymieszać w miseczce pozostałe składniki i wetrzeć je w rowki warzywa.

Piekarnik nagrzać do 200 stopni i piec cukinię około 20 minut.

 

SMACZNEGO!

sobota, 04 maja 2013

Resztki mąki pszennej jakie posiadałam wykorzystałam dziś rano do naleśników. Uchowała się jedynie krupczatka. Po południu przyszła ochota na coś słodkiego. Szybciutko znalazłam przepis na ciasto, do którego zwykłej mąki się nie dodaje. To murzynek według przepisu z bloga Piernikowa chata. Rzeczywiście jest łatwy do wykonania i się udaje, więc receptura jak najbardziej trafiona. Dla urozmaicenia dodałam migdały i aromat migdałowy. Podkręciłam też jego "czekoladowość" kilkoma kostkami gorzkiej, 85% czekolady.

Składniki:

1 kostka margaryny

1,5 szklanki cukru

3/4 szklanki wody

4 łyżki ciemnego kakao

4 całe jajka

2 szklanki mąki krupczatki

1 łyżka stołowa proszku do pieczenia

10 kropel aromatu migdałowego

5 kostek gorzkiej czekolady

100 gram płatków migdałowych

 

Przygotowanie:

Margarynę, cukier, wodę, kakao i czekoladę włożyć do garnka i podgrzewać, aż margaryna się rozpuści. Odlać pół szklanki. Resztę pozostawić do ostygnięcia.

Do chłodnej masy dodać mąkę, proszek, aromat i po jednym jajku ciągle mieszając. Na koniec wrzucić większość podprażonych płatków migdałowych.

Piec 40 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Najlepiej sprawdzić patyczkiem czy w środku nie jest surowe. Ciasto wyjąć, ponakłuwać i jeszcze ciepłe polać odstawioną polewą i udekorować pozostałymi płatkami migdałowymi.
Smacznego!


środa, 01 maja 2013

Eh żeby ta rybka z dzisiejszego obiadu potrafiła spełnić moje trzy życzenia...;) Chociaż przyznam szczerze, że jedno spełniła - zjedliśmy z mężem pyszny obiad!

Miałam, zwykłą niespecjalnie wartościową tilapię, ale następnym razem zatopię w takim kukurydziano-piwnym, żółtym cieście dorsza, bo pod ciastem ryba doskonale zachowuje swoją strukturę, jest sprężysta i zwarta, ale delikatna w smaku.

Składniki:

6 filetów z ryby (u mnie tilapia - polecam dorsza)

szklanka mąki kukurydzianej

szklanka jasnego piwa

sól i pieprz

3 łyżki mąki pszennej

olej do głębokiego smażenia (na dużą, głębszą patelnię wystarczy 0,5l oleju)

Przygotowanie:

Mąkę kukurydzianą wymieszać z 3/4 szklanki piwa, doprawić do smaku. Odstawić ciasto na 15 minut, wtedy ciasto zgęstnieje. Powinno mieć konsystencję śmietany - jeśli będzie zbyt gęste, należy dodać resztę piwa. Filety umyć, osuszyć na ręczniku papierowym. Rozgrzać olej na patelni. Filety obtaczać najpierw w mące, potem w cieście kukurydzianym i wkładać na gorący olej. Smażyć po kilka minut z każdej strony. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu.

Podałam rybę z młodymi kartofelkami i mizerią.

Smacznego!

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 13
Tagi
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
copyright Dorota Rosner

Tworzone na tym blogu zdjęcia oraz przepisy kulinarne są mojego autorstwa i podlegają ochronie prawnej. Kopiowanie wpisów bez mojej zgody jest naruszeniem art.17 oraz art.23 ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych.

kontakt: rosner.dorota@gmail.com