Blog > Komentarze do wpisu

Złota rybka czyli ryba w cieście

Eh żeby ta rybka z dzisiejszego obiadu potrafiła spełnić moje trzy życzenia...;) Chociaż przyznam szczerze, że jedno spełniła - zjedliśmy z mężem pyszny obiad!

Miałam, zwykłą niespecjalnie wartościową tilapię, ale następnym razem zatopię w takim kukurydziano-piwnym, żółtym cieście dorsza, bo pod ciastem ryba doskonale zachowuje swoją strukturę, jest sprężysta i zwarta, ale delikatna w smaku.

Składniki:

6 filetów z ryby (u mnie tilapia - polecam dorsza)

szklanka mąki kukurydzianej

szklanka jasnego piwa

sól i pieprz

3 łyżki mąki pszennej

olej do głębokiego smażenia (na dużą, głębszą patelnię wystarczy 0,5l oleju)

Przygotowanie:

Mąkę kukurydzianą wymieszać z 3/4 szklanki piwa, doprawić do smaku. Odstawić ciasto na 15 minut, wtedy ciasto zgęstnieje. Powinno mieć konsystencję śmietany - jeśli będzie zbyt gęste, należy dodać resztę piwa. Filety umyć, osuszyć na ręczniku papierowym. Rozgrzać olej na patelni. Filety obtaczać najpierw w mące, potem w cieście kukurydzianym i wkładać na gorący olej. Smażyć po kilka minut z każdej strony. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu.

Podałam rybę z młodymi kartofelkami i mizerią.

Smacznego!

środa, 01 maja 2013, polperfekcyjna
Print Friendly and PDF

Polecane wpisy

Komentarze
Gość: mycatcooks, *.wroclaw.mm.pl
2013/05/06 06:36:59
też taką robię w cieście piwnym, mój mąż za miesiąc jedzie do Norwegii na ryby to po powrocie będę miała co gotować, pozdrawiam
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
copyright Dorota Rosner

Tworzone na tym blogu zdjęcia oraz przepisy kulinarne są mojego autorstwa i podlegają ochronie prawnej. Kopiowanie wpisów bez mojej zgody jest naruszeniem art.17 oraz art.23 ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych.

kontakt: rosner.dorota@gmail.com