Blog > Komentarze do wpisu

Ziemniaki faszerowane tuńczykiem

Kolejna propozycja na podanie ziemniaków, tym razem z nadzieniem tuńczykowym. To danie wymaga trochę czasu, ale warto go poświęcić dla smaku zapieczonych pod rybną pierzynką ziemniaków, z dodatkiem serów i młodej cebulki. Zjedliśmy je z mężem bez dodatków, ale można urozmaicić taki obiad jakąś pyszną sałatą. Proporcje, które podaje wystarczą spokojnie na nakarmienie 4 osób.

Składniki:

10 sporych ziemniaków

puszka tuńczyka w kawałkach, w sosie własnym

pół pęczka cebulki dymki

1 jajo

4 łyżki startej mozzarelli

2 łyżki startego parmezanu

szczypta soli i pieprzu

Przygotowanie:

Ziemniaki wyszorować, osuszyć i przeciąć wzdłuż na 2 połówki. Piekarnik nastawić na 200 stopni. Ziemniaki ułożyć na blasze skórką do dołu i piec około 45 minut, aż zmiękną. Z upieczonych i lekko ostudzonych ziemniaków wydrążyć łyżeczką miąższ, pozostawiając przy skórce jego centymetrową warstwę.

W misce wymieszać odcedzonego tuńczyka, poszatkowaną dymkę, jajo, przyprawy, mozzarellę oraz rozgnieciony widelcem miąższ z upieczonych ziemniaków. Wszystko dokładnie wymieszać i taką masą nafaszerować ziemniaki, wierzch posypując parmezanem. Ponownie wstawić do piekarnika na 15 minut.

Życzę smacznego.

sobota, 11 maja 2013, polperfekcyjna
Print Friendly and PDF

Polecane wpisy

Komentarze
mysweetjar
2013/05/11 12:01:34
Wyglądają niezwykle smakowicie! :)
-
Gość: Ula, *.as13285.net
2013/05/11 15:08:31
Pyszny sposób na podanie ziemniaków ;)
-
nashelly
2013/05/11 22:57:53
Uwielbiam ziemniaki! Świetny sposób na ich podanie ;)
-
polperfekcyjna
2013/05/12 09:54:01
Polecam, na prawdę warto spróbować, pozdrawiam :)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
copyright Dorota Rosner

Tworzone na tym blogu zdjęcia oraz przepisy kulinarne są mojego autorstwa i podlegają ochronie prawnej. Kopiowanie wpisów bez mojej zgody jest naruszeniem art.17 oraz art.23 ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych.

kontakt: rosner.dorota@gmail.com