Blog > Komentarze do wpisu

Tiramisu z Advocatem

O wspaniałości tego włoskiego deseru chyba nikomu nie trzeba opowiadać - jaki pyszny jest, każdy wie. Kto nie wie, musi się koniecznie przekonać, bo jest jedyny w swoim rodzaju. Moją kropeczką nad "i" w tej wersji deseru jest "Advocat". Zamieniłam amaretto na ten właśnie kremowy alkohol i wyszło bardzo, bardzo, bardzo smacznie.

Porcja na 4 szklaneczki

Składniki:

250 gram serka mascarpone

2 duże żółtka lub 3 małe

100 gram śmietany 30%

5 łyżek drobnego cukru

około 12 biszkoptów podłużnych

mała filiżanka zimnego espresso

50 ml likieru "Advocat"

2łyżki kakao

Przygotowanie:

Żółtka zmiksować z cukrem na gładką, puszystą masę. Dodać mascarpone, dobrze wymieszać. Śmietaną ubić na sztywno i delikatnie wmieszać ją do masy serowej (koniecznie łyżką, nie mikserem). Teraz należy naprzemiennie układać w szklaneczkach nasączone kawą biszkopty i krem. Wyjdą 3 warstwy biszkoptów i kremu. Wierzch deseru polewamy likierem i posypujemy przesianym kakao.

Mąż zjadł 2 za jednym zamachem, bo nie mógł się powstrzymać :) Czy trzeba dodać coś więcej... ?

 

niedziela, 12 maja 2013, polperfekcyjna
Print Friendly and PDF

Polecane wpisy

Komentarze
Gość: Salvador Dali, *.adsl.inetia.pl
2013/05/12 20:19:28
oooo... ale cudowny deser! Jak pięknie podany, a ten żółty krem... adwokat <3
-
Gość: degustatorka, 31.133.22.*
2013/05/19 08:47:26
chetnie wprosze sie na jakas degustacje
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
copyright Dorota Rosner

Tworzone na tym blogu zdjęcia oraz przepisy kulinarne są mojego autorstwa i podlegają ochronie prawnej. Kopiowanie wpisów bez mojej zgody jest naruszeniem art.17 oraz art.23 ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych.

kontakt: rosner.dorota@gmail.com