Blog > Komentarze do wpisu

Omlet z cukinią

Wczoraj robiłam omlet biszkoptowy i był pyszny. Jako dodatek była sałatka z ogórka, pomidora i fety. Tak mi zasmakowało, że dziś znów omlet na śniadanie :) Tym razem z cukinią, jednym z moich ulubionych warzyw.

Składniki:

1 mała cukinia

10 plasterków białej części pora

2 jaja

łyżka mąki

2 łyżki oleju

sól i pieprz

(dodatkowo ser feta i pomidor)

Przygotowanie:

Cukinię pokroić w cienkie plasterki, i podsmażyć razem z porem na rozgrzanym oleju. Białka oddzielić od żółtek. Do żółtek wmieszać łyżkę mąki. Białka posolić i ubić na sztywno. Dodać żółtka do białek i dobrze wymieszać (można mikserem). Krążki cukinii w miarę równomiernie rozłożyć na całej powierzchni patelni i zalać masą jajeczną. Po 2-3 minutach, kiedy omlet przestanie przywierać do patelni, przykryć go dużym talerzem, odwrócić patelnię, tak aby omlet znalazł się na talerzu cukinią do góry i delikatni zsunąć go na patelnię. Posypać pieprzem. Podsmażyć kolejne 2 minuty.

Gotowe!

niedziela, 12 maja 2013, polperfekcyjna
Print Friendly and PDF

Polecane wpisy

Komentarze
Gość: 6niebo, *.cdma.centertel.pl
2013/05/12 21:54:17
cukinia to też jedno z moich ulubionych warzyw. Omlet wygląda bardzo smakowicie:)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
copyright Dorota Rosner

Tworzone na tym blogu zdjęcia oraz przepisy kulinarne są mojego autorstwa i podlegają ochronie prawnej. Kopiowanie wpisów bez mojej zgody jest naruszeniem art.17 oraz art.23 ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych.

kontakt: rosner.dorota@gmail.com