Blog > Komentarze do wpisu

Żeberka w musztardzie z serowymi kluseczkami

Dzisiaj propozycja stricte obiadowa, może przyda się Wam na niedzielę. Żeberka wieprzowe bardzo lubię, na różne sposoby, mój mąż niekoniecznie, ale wersja z musztardą przypadła mu do gustu. Serowe kluseczki są błyskawiczne w przygotowaniu, bardzo lekkie i idealnie pasują do sosu. U nas dodatkiem do tych pyszności było jeszcze puree z groszku zielonego. Mniam!

Żeberka w musztardzie

Składniki:

1 kg żeberek wieprzowych

6 łyżek musztardy - ja użyłam stołowej

litr bulionu mięsnego

1 cebula

2 łyżki oleju

2 łyżki mąki

2 listki laurowe

łyżka kulek gorczycy

4 kulki ziela angielskiego

sól i pieprz

Przygotowanie:

Żeberka pokroić w kawałki. Marynować przez 2 -3 h w oleju, 3 łyżkach musztardy, gorczycy oraz pieprzu. Po tym czasie żeberka obsmażyć z obu stron na patelni - powinny się mocno przypiec. Na koniec smażenia dorzucić pokrojoną w duże kawałki cebulę, poczekać aż się zeszkli i podlać całość bulionem, tak aby żeberka były całe zanurzone. Dodać liść laurowy, ziele angielskie , resztę musztardy oraz sól. Dusić około 1,5 godziny na małym ogniu, pod przykryciem. Po tym czasie mięso powinno być miękkie, ale najlepiej sprawdzić. Mięso przełożyć na talerz a sos przecedzić przez sito i wlać ponownie na patelnię. Zagotować i zagęścić mąką - ja wsypuje ją bezpośrednio do sosu i rózgą roztrzepuję dokładnie. Żeberka dodać do sosu.

Kluseczki z serem

Składniki:

1 serek twarogowy np. Bieluch

5 czubatych łyżek mąki

1 jajo

sól

Przygotowanie:

Zagotować wodę z solą. W miseczce połączyć serek z jajem, najlepiej widelcem. Dodawać powoli mąkę i ciągle mieszać do powstania gładkiej masy. Kluseczki formować łyżką i wrzucać ostrożnie na wrzącą wodę. Kiedy kluseczki wypłyną na wierzch należny je natychmiast wyjąć i podawać polane sosem.

Życzę smacznego.

sobota, 09 lutego 2013, polperfekcyjna
Print Friendly and PDF

Polecane wpisy

Komentarze
karmel-itka
2013/02/10 09:05:16
lubię takie pyszne, domowe obiady!
ale niestety nie przepadam za żeberkami.
-
polperfekcyjna
2013/02/10 10:06:23
Myślę, że łopatkę albo szynkę wieprzową można by przyrządzić podobnie - pozdrawiam :)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
copyright Dorota Rosner

Tworzone na tym blogu zdjęcia oraz przepisy kulinarne są mojego autorstwa i podlegają ochronie prawnej. Kopiowanie wpisów bez mojej zgody jest naruszeniem art.17 oraz art.23 ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych.

kontakt: rosner.dorota@gmail.com