Blog > Komentarze do wpisu

Prosta zupa cebulowa

Zupa cebulowa to zdecydowanie francuski wynalazek. Klasyczna gotowana jest na białym winie, z dodatkiem koniaczku, tymianku, zagęszczana mąką. Ja wybrałam wersję light, bez mąki i alkoholi. Nie wiem jak smakuje oryginał, ale moja zupa jest słodkawa, rozgrzewająca, łagodna w smaku i bardzo dobra.

Składniki:

5 cebul

1,5 litra bulionu drobiowego

50 gram sera żółtego

4 kromki czerstwego chleba

łyżka oleju

2 łyżki masła

łyżka cukru

liść laurowy

sól i pieprz

Przygotowanie:

Cebulę obrać, pokroić w półplasterki. Masło rozgrzać w garnku o grubym dnie i udusić na nim cebulę. Należy uważać aby cebula się nie zbrązowiła i nie przypaliła - ma się dusić około pół godziny na małym ogniu. Kiedy będzie już miękka dodajemy cukier i dajemy jej jeszcze chwilę na połączenie się z cukrem. Zalewamy cebulę bulionem, wrzucamy liść laurowy i gotujemy około 40 minut. W tym czasie przygotowujemy grzanki - kroimy chleb w małą kosteczkę i na odrobinie oleju smażymy go na patelni. Na koniec doprawiamy wszystko solą i dosyć dużą ilością pieprzu. Zupę blendujemy kilka sekund, aby połowa cebuli była przetarta, dzięki temu całość będzie gęsta. Na grubej tarce ścieramy ser żółty, bezpośrednio do miseczek z zupą. Dodajemy grzanki i podajemy.

Polecam zmarzniętym i przeziębionym.

Zimowe szaleństwa

niedziela, 17 lutego 2013, polperfekcyjna
Print Friendly and PDF

Polecane wpisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
copyright Dorota Rosner

Tworzone na tym blogu zdjęcia oraz przepisy kulinarne są mojego autorstwa i podlegają ochronie prawnej. Kopiowanie wpisów bez mojej zgody jest naruszeniem art.17 oraz art.23 ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych.

kontakt: rosner.dorota@gmail.com