Blog > Komentarze do wpisu
Ziemniaczana zupa - kremDzisiaj moja kuchnia serwuje zupę krem z ziemniaków. Prosta, tania, pyszna i rozgrzewająca. Idealnie nadaje się lekki jesienno - zimowy obiad. Jej przygotowanie zabiera około 40 minut. Kto lubi kremowe zupy na pewno nie będzie zawiedziony. Składniki: 1,5 litra wywaru z kury ( ja użyłam 1,5 kostki rosołowej ) 6 średnich ziemniaków 20 dag pieczarek ząbek czosnku cebulka dymka razem ze szczypiorkiem 200 ml śmietany - może być 18 % a może być też 30 % łyżka masła sól, pieprz Przygotowanie: Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Wrzucić do gotującego się rosołu. Cebulkę ( bez szczypiorku ) oraz czosnek obrać, i w całości albo przekrojone na pół, dodać do zupy. Pieczarki pokroić w plastry, smażyć na rozgrzanym maśle, aż się zrumienią. Nie solić, aby nie puściły soku, można je przyprawić pieprzem. Kiedy ziemniaki będą już miękkie, zupę odstawić, dolać do niej śmietanę i całość zmiksować na krem. Posolić i popieprzyć do smaku. Zupę rozlać do miseczek, udekorować pieczarkami oraz posiekanym szczypiorkiem. Zaraz zjem drugą miskę. Podana ilość składników wystarcza na trzy porcje. środa, 14 listopada 2012, polperfekcyjna
![]() |
![]() Tworzone na tym blogu zdjęcia oraz przepisy kulinarne są mojego autorstwa i podlegają ochronie prawnej. Kopiowanie wpisów bez mojej zgody jest naruszeniem art.17 oraz art.23 ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych. kontakt: rosner.dorota@gmail.com |