Blog > Komentarze do wpisu

Ziemniaczana zupa - krem

Dzisiaj moja kuchnia serwuje zupę krem z ziemniaków. Prosta, tania, pyszna i rozgrzewająca. Idealnie nadaje się lekki jesienno - zimowy  obiad.

Jej przygotowanie zabiera około 40 minut. Kto lubi kremowe zupy na pewno nie będzie zawiedziony.

Składniki:

1,5 litra wywaru z kury ( ja użyłam 1,5 kostki rosołowej )

6 średnich ziemniaków

20 dag pieczarek

ząbek czosnku

cebulka dymka razem ze szczypiorkiem

200 ml śmietany - może być 18 % a może być też 30 %

łyżka masła

sól, pieprz

Przygotowanie:

Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Wrzucić do gotującego się rosołu. Cebulkę ( bez szczypiorku ) oraz czosnek obrać, i w całości albo przekrojone na pół, dodać do zupy.

Pieczarki pokroić w plastry, smażyć na rozgrzanym maśle, aż się zrumienią. Nie solić, aby nie puściły soku, można je przyprawić pieprzem.

Kiedy ziemniaki będą już miękkie, zupę odstawić, dolać do niej śmietanę i całość zmiksować na krem. Posolić i popieprzyć do smaku.

Zupę rozlać do miseczek, udekorować pieczarkami oraz posiekanym szczypiorkiem.

Zaraz zjem drugą miskę. Podana ilość składników wystarcza na trzy porcje.

środa, 14 listopada 2012, polperfekcyjna
Print Friendly and PDF

Polecane wpisy

Komentarze
kubiczkowo
2012/11/14 21:27:08
Piękna zupa i pięknie zaserwowana! A ja tak kocham ziemniaczki. Inspirujesz mnie. Zapraszam do mnie na gołąbki :)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
copyright Dorota Rosner

Tworzone na tym blogu zdjęcia oraz przepisy kulinarne są mojego autorstwa i podlegają ochronie prawnej. Kopiowanie wpisów bez mojej zgody jest naruszeniem art.17 oraz art.23 ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych.

kontakt: rosner.dorota@gmail.com